Čtvrtek, 25. dubna 2024

Týden bez pesticidů v Plzni

Týden bez pesticidů v Plzni

Občanské sdružení Ametyst ve spolupráci s občanským sdružením ENVIC připravuje několik akcí, které mají jednotící téma: Pesticidy a další chemické látky. Akce jsou pořádány v rámci 5. ročníku mezinárodního projektu "Semaine pour les alternatives aux pesticides" (www.semaine-sans-pesticides.com).

Specializované environmentální poradenství pro veřejnost:
Pesticidy a další chemické látky - pomocníci i zabijáci
Poradce MUDr. Miroslav Šuta bude veřejnosti zodpovídat dotazy a poskytovat poradenství především v oblasti pesticidů a dalších chemických látek -- vliv na lidské zdraví a životní prostředí, nebezpečné chemikálie v domácnosti (podlahové krytiny, elektronika, dětské hračky apod.), jak si vybrat k lidskému zdraví a životnímu prostředí šetrnější výrobky apod.
Bezplatné poradenství bude probíhat v pondělí 22. března 2010 od 15 do 18 hodin v Environmentálním informačním centru ENVIC Plzeň, Prešovská 8, Plzeň. Dotazy je možné zasílat i e-mailem na ic.plzen@envic.cz.

Přednáška s besedou:
Pesticidy - pomocníci i zabijáci
Pesticidy ovlivňují zdraví a životní prostředí všech obyvatel České republiky. Zájem o zdravé životní prostředí vzrůstá, ale důvěryhodných informací je méně, než by bylo žádoucí. Organizátoři přednášky Pesticidy -- pomocníci i! zabijáci chtějí přispět ke snížení tohoto deficitu. Odborný poradce pro ekologická a zdravotní rizika MUDr. Miroslav Šuta se ve své přednášce bude věnovat pesticidům a dalším chemickým látkám, které významně ovlivňují lidské zdraví a životní prostředí. Posluchače seznámí i s praktickými poznatky z oblasti výzkumu působení chemických látek na lidské zdraví. Vysvětlí, jak pesticidy působí v životním prostředí. Poradí, jak si vybrat výrobky co nejméně zatěžující lidské zdraví i životní prostředí. Prostor bude samozřejmě i na dotazy.
Přednáška se odehraje ve čtvrtek 25. března 2010 od 18 hodin v Měšťanské besedě v Divadélku JoNáš (Kopeckého sady 13, Plzeň). Vstup na přednášku je zdarma.

MUDr. Miroslav Šuta je odborný poradce pro ekologická a zdravotní rizika a člen Rady pro chemickou bezpečnost.

Více informací o pesticidech najdete na www.chemie.ametyst21.cz.

Akce se uskutečňuje v rámci projektu "Pesticidy a životní prostředí", který byl podpořen Statutárním městem Plzeň.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů