Úterý, 16. dubna 2024

TECHAGRO 2010 - areál plný od A do Z

Mezinárodní trojlístek veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX a SILVA REGINA, Světová výstava vývoje myslivosti a lesnictví a veletrh RYBAŘENÍ zaplní celý areál brněnského výstaviště od pavilonu A až po kulaté Zetko, včetně nemodernější haly P. Plné budou i všechny venkovní volné plochy.

TECHAGRO 2010 - areál plný od A do Z

"Více než 700 vystavovatelů z 20 zemí světa zaplní čistou výstavní plochu o 64000 čtverečních metrech, uvedla Marie Surková, vedoucí projektu. Rozsah agrárních výstav tak bude srovnatelný s rekordním posledním ročníkem 2008. Největší podíl - přibližně 70% výstavní plochy i počtu vystavovatelů tvoří veletrh TECHAGRO s širokou nabídkou zemědělské mechanizace (pavilony A, B, C, D, F, V a P a přilehlé volné plochy. Lesnická technika veletrhu SILVA REGINA má své tradiční místo na venkovních plochách v okolí pavilonů K, Z, F a P. Vystavovatelé oboru Biomasa budou v hale P a na volné ploše R. Dodavatele technologií a výrobků pro živočišnou výrobu, veterinární techniky najdou návštěvníci v pavilonech A2 a G2. Veletržní areál zaplní nejen technologie, ale také hospodářská zvířata v pavilonu H a na venkovní ploše u tohoto pavilonu. Farmu koní najdeme na volné ploše A u Y. Světová výstava vývoje myslivosti a lovectví zaplní pavilon Z, včelařská výstava bude situována v D a veletrh Rybaření v P.

Ústředním tématem bude BIOMASA - energetická soběstačnost regionu


Téma Biomasa jako obnovitelný zdroj energie má na agrárních veletrzích svoji tradici. V letošním roce zde však poprvé půjde o mezinárodní konzultace na téma Energetická soběstačnost regionu. Společné fórum s odborníky z Rakouska, Německa, České republiky a Slovenska má za cíl přinést výměnu zkušeností a inspiraci z již realizovaných úspěšných zahraničních projektů. Jedním z prezentovaných regionů bude např. rakouský Güssing, který je modelovým příkladem pro řešení optimalizace komplexního využití obnovitelných zdrojů energie na úrovni regionů. O cenné zkušenosti se dále podělí odborníci z německé koordinační kanceláře pro obnovitelné zdroje C.A.R.M.E.N. či rakouská konzultační firma AGRAR Plus. Mezinárodní fórum proběhne 22. března a v další dny bude program biomasy rozdělen na lesnickou a zemědělskou část. V lesnické části se zaměří na Regionální využívání dendromasy pro výrobu tepla, zdroje lesní biomasy a možnosti jejího racionálního zpracování pro energetické účely. Součástí bude i porovnání cen tepla a ostatních energií či příkladová studii provozu regionální kotelny. V zemědělské části půjde o diskutované téma využití bioplynových stanic, pěstování, kompostování i spalování fytomasy pro energetické účely a o celkovou energetickou soběstačnost regionu. Důležitým tématem vždy bude životaschopnost projektů a jejich kladná ekonomika. Po celou dobu budou probíhat také praktické ukázky zpracování biomasy a prezentace vystavovatelů.

"Doprovodný program Energetické využití biomasy je cíleně orientován k využití především českými farmáři, pracovníky zemědělských podniků, podniků odpadového hospodářství, příslušnými pracovníky orgánů státní správy a samosprávy obcí, měst a regionů, ale inspirativní může být i pro pracovníky agrárního a environmentálního segmentu strojírenství, souvisejících služeb, výzkumu a vývoje a všechny další, kteří se o problematiku obnovitelných zdrojů energie a energetického využití biomasy zajímají," uvedl jeden z garantů programu, prof. Ing. Jan Mareček, DrSc., vedoucího Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

CEVC 2010: Nové možnosti uplatnění veterinární profese


Pod záštitou Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Komory veterinárních lékařů ČR a SR a Státní veterinární správy ČR proběhne v Kongresovém centru Středoevropský veterinární kongres. V pořadí čtvrtý ročník prestižní mezinárodní akce nabídne v dnešní době obzvláště zajímavá a diskutovaná témata. Dne 23. března se zaměří na antibiotickou politiku, nové příležitosti uplatnění veterinární profese či zajišťování bezpečnosti potravin a úlohu veterinárních lékařů z pohledu chovatele skotu a prasat. Zajímavým tématem bude Bezpečnost potravin u McDonald´s. Druhý den kongresu, 24.března, bude věnován uplatnění veterinárního lékaře ve welfare potravinových zvířat.

Světové kongresy, setkání TOP odborníků i celostátní konference


Veletrh bude také místem dalších důležitých mezinárodních kongresů a setkání. Již v sobotu 20.3. v pavilonu P proběhne Světový kongres "Vztah společnosti k lovectví a myslivosti". V pondělí 22.3. zasednou v hotelu Holiday Inn k jednání představitelé Agrárních komor zemí visegrádské čtyřky a Ukrajiny, v úterý zde proběhne konference agrárních organizací nových zemí EU. Na středu 24.3. připravila Agrární komora ČR v rotundě A celostátní konferenci na téma Úspěšné podnikatelské projekty v zemědělství a východiska z krize.

Veletrhy pro celou rodinu - i pro labužníky

Veletržní areál zaplní nejen zemědělská mechanizace - veletrh TECHAGRO a lesnická technika - SILVA REGINA, ale také veterinární veletrh ANIMAL VETEX s výstavou hospodářských zvířat. Tyto tři veletrhy se konají od neděle 21.3. 2010 do čtvrtku 25.3. 2010.

Výstavu hospodářských zvířat čítající okolo 100 kusů najdeme v pavilonu H a na venkovní ploše u tohoto pavilonu. Prezentovat se budou hospodářská zvířata z nejlepších moravských chovů skotu (holštýnský, český strakatý i masný skot), ovcí, koz a prasat. Obyvatele velkoměst jistě nadchne možnost zblízka vidět živého tunového býka, malé jehně či roztomilou kozu, být při tom, když se dojí kráva nebo se zpracovává ovčí vlna.

Nebudou zde chybět ani koně, kteří jsou připraveni svézt nejmenší návštěvníky. Farma John Deere bude u pavilonu Y na volné ploše A, vystřídá se zde kolem dvacítky koní. Na koních se bude možné svézt, nebo je obdivovat při nejrůznějších vystoupeních a show i v kočáře. Pro nejmenší návštěvníky je připraven Dětský koutek v pavilonu Y, svezení na koních či jízdy na šlapacích traktůrcích. Pro diváky bude připravena i možnost komunikačních her s koněm v kruhové ohradě - Equipoint a jízdy v bryčce.
Areál bude zkrátka plný atrakcí pro malé i velké návštěvníky - každý si může vyzkoušet jízdu zručnosti traktorem, zajezdit si na koních a v bryčce, zasoutěžit si u myslivců, vyzkoušet hod sekerou, zastřílet na laserové střelnici nebo se podívat na stříhání ovcí. A protože program pro návštěvníky je opravdu bohatý a nabitý, každý si určitě rád odpočine při konzumaci nabízených dobrot - pro labužníky jsou připraveny hovězí a vepřové steaky z domácích chovů, jehněčí kotlík, zvěřinové pochoutky, domácí klobásky či kozí sýry. V expozici včelařů i chutná medovina a jiné lahůdky. V Zetku bude tradičně výborná Myslivecká restaurace.
Zajímavostí bude jistě i mléčný bar - automat na prodej čerstvého neupraveného mléka, který vrací na trh tradiční kvalitní surovinu bez jakýchkoli úprav, kromě rychlého zchlazení, které proběhne v mléčnici ihned po nadojení. Zchlazené mléko se v nerezových tancích dopravuje do automatu a zůstává zde maximálně 24 hodin. Mléčný bar je umístěn v dřevěném nebo kovovém domečku pro celoroční vnější použití, je odolný mrazivému i horkému počasí. Zákazník platí mincemi nebo může využít dobíjecího čipu.

Dvanáctý ročník Mezinárodní výstavy rybářských potřeb RYBAŘENÍ proběhne v novém termínu konání - od neděle 21. 3. 2010 do neděle 28. 3. 2010. Rybaření v Brně představí bohatý sortiment rybářského náčiní (pruty, navijáky, vlasce, háčky, zátěže, splávky, nástrahy a další) a také rybářské doplňky, například nepromokavé oblečení pro rybáře, stany, deštníky, čluny a lodě či lodní motory. K vidění budou také časopisy a knihy s rybářskou tematikou, fotografie, videozáznamy, o přízeň návštěvníků budou usilovat cestovní kanceláře specializující se na rybolov a další vystavovatelé z oboru. Tradičně budou v pavilonu umístěny bazénky s živými rybami. V rámci doprovodného programu se také představí školy zaměřené na rybníkářství a chov ryb.

Ve stejném termínu (21.3. - 28.3.) se uskuteční i Světová výstava vývoje myslivosti a lovectví Brno 2010. Návštěvníci se budou moci pokochat srnčími, mufloními, dančími a jeleními trofejemi, představí se naši známí predátoři, například rys, medvěd nebo vlk, ale také predátoři a savci afričtí - levhart, lev, slon, jednorožec a buvol. Velká část Světové výstavy vývoje myslivosti a lovectví se bude věnovat loveckým zbraním. Myslivecké oděvy, doplňky, ale také zbraně a střelivo bude možné si přímo na veletrhu zakoupit - při splnění leg. podmínek.

Veletrhy TECHAGRO - ANIMAL VETEX - SILVA REGINA začínají 21. března v Brně.
Otevřeno ve dnech Ne-St: 9.00-18.00 hod., ve Čt: 9.00-17.00 hod.
Výstava RYBAŘENÍ a SVĚTOVÁ VÝSTAVA VÝVOJE MYSLIVOSTI A LOVECTVÍ mají prodloužený termín konání až do 28. března.
Vstupné: základní 80 Kč / zlevněné 40 Kč
Více informací k veletrhu najdete na www.techagro.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů