Pátek, 29. března 2024

Geologické a vodní muzeum v přírodě

Geologické a vodní muzeum v přírodě

Geologické a vodní muzeum v přírodě

Muzeum je tvořeno systémem unikátních přírodních lokalit na Orlicko - Třebovsku, přístupných na kole, pěšky nebo autem. Na informačních tabulích s názornými texty a schématy jsou popsány skalní útvary, horninové zlomy, říční meandry, prameny nebo vyhlídková místa na zdejší velice zajímavou geologickou stavbu a terénní reliéf. Kdysi zde bylo docela "živo" a region se může pochlubit i ukázkou Grand kaňonu v menším vydání. V myšlenkách se vrátíte do doby veleještěrů a schémata vám ukáží, jak zcela jinak to zde vypadalo a že řeka tekla tam, kde je dnes vrchol kopce. Projekt svazku obcí, dotovaný Ministerstvem pro místní rozvoj z Programu obnovy venkova, byl v terénu realizován do konce roku 2001.

Cílem projektu je vytvoření atraktivního nevšedního produktu pro turisty, využívajícího geologických a vodních zajímavostí regionu, který kombinuje zajímavý obsah se vzděláváním i možnost sportovního vyžití (při přesunu mezi stanovišti přírodního muzea pěšky nebo na kole). Produkt je rovněž vhodný pro návštěvy základních a středních škol. Dlouhodobým cílem je vytvořit kvalitní nabídku pro turisty a oslovit obyvatele regionu k aktivní tvorbě nových služeb pro turisty (ubytování, stravování, půjčovny a servisy sportovních potřeb apod.).

Průvodce geologickým a vodním muzeem v přírodě

Proč právě zde?

Region Orlicko - Třebovsko vděčí za svůj název dvěma řekám - Tiché Orlici a Třebovce. V dávné geologické minulosti si tyto toky na své cestě na západ směrem k Labi musely razit cestu horninovými masívy, které jim v podobě mohutných valů stály v cestě. Vznikla tak hluboká říční údolí, která poznal mnohý, kdo cestoval zdejším krajem vlakem z Prahy směrem na Moravu a Slovensko. V zákrutech řek byla obnažena mohutná skalní defilé a skalní ostrohy, v blízkosti železniční tratě vznikly lomy na stavební kámen, prudké svahy jsou často rozbrázděny sesuvy, objevují se pramenní vývěry, odvodňující ohromné zásoby podzemních vod ukryté v hlubinách zdejších hornin a hledači zkamenělin nikdy neodejdou s prázdnou. Orlicko - Třebovsko je učebnicí geologie a jejích dílčích disciplín hydrogeologie, již po dvě století v kraji působí význační čeští geologové, a tak není divu, že první české Geologické a vodní muzeum v přírodě vzniklo právě zde.

Geologie je obor, který vždy voněl dálkami a dobrodružstvím. Dnes je sice již pryč doba zlatokopů, hledačů drahých kamenů, rudních prospektorů či vášnivých sběračů zkamenělin, ale nastoupila doba užité geologie, s níž se řada z Vás běžně setkává. Bez inženýrsko-geologických průzkumů základové půdy nemůžeme postavit dům, silnici či telekomunikační věž, bez hydrogeologů bychom neuměli jímat a chránit zdroje podzemní vody, bez sanačních geologů bychom si neporadili s likvidací starých ekologických zátěží v průmyslových podnicích, geologičtí specialisté chrání naše obydlí před nebezpečným radonem, a tak bychom mohli pokračovat. Přestože dnešní geologie je živou vědní disciplínou, zůstává pro většinu z nás disciplinou tajemnou. Geologické pochody jsou totiž většinou skryty našemu přímému pozorování a pár hodin geologie či fyzického zeměpisu ve školních osnovách je chabou výbavou pro jejich lepší poznání. Proto přicházíme s nabídkou, která si klade za cíl obohatit především ty z Vás, kteří by chtěli roušku tajemství zemských hlubin poodhalit. Vykročme tedy a přenesme se do doby před zhruba než 100 milióny lety, kdy vznikaly horniny ve zdejším regionu.

Další podrobnosti na:http://www.orlicko-trebovsko.cz/cz/geologicke-a-vodni-m

ZDROJ:http://www.orlicko-trebovsko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů