Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Dusík vyhořel

Ministr Dusík vyhořel

Předseda zelených si pochvaloval, že v Janu Dusíkovi odchází z vlády slušný ministr životního prostředí. Mýlí se. Slušný, či přesněji zodpovědný ministr by nejpozději po převzetí norské analýzy vydal kladné nebo záporné stanovisko k variantě modernizace Prunéřova, se kterou přišla společnost ČEZ.

Dusík měl všechny trumfy v rukou. Zejména poté, co norská společnost ve svém posudku podpořila rozbory jeho vlastního ministerstva, že ČEZ nenavrhl nejlepší dostupnou technologii. Fakt, že se vydal za premiérem s tím, že bude žádat od ČEZ další varianty, nejvíc ze všeho napovídá, že chtěl rozhodnutí svalit na příští vládu. Když mu další úhybný manévr nevyšel, raději opustil kabinet.

Jistě, ministrova pozice nebyla záviděníhodná. Z jedné strany na něj tlačili zelení, aby Martinu Romanovi udělil lekci a tím oživil skomírající preference strany. A ze strany druhé hlodal dokonale promazaný lobbistický stroj, kterým disponuje největší státní firma.

Jenže vypjaté situace jsou v politice normální. A posláním každého ministra je především hájit autoritu svěřeného úřadu. A tady Dusík vyhořel na celé čáře.

Šéf zelených Liška se podivil, že premiér vyzval Dusíka k okamžitému rozhodnutí. Jenže ministerský předseda mohl (na rozdíl od Dusíka) usilovat o udržení alespoň nějaké vážnosti úřednické vlády. Anebo také, jak již delší dobu naznačuje Martin Bursík, premiér tlačil ministra ke zdi v zájmu ČEZ.

Rozuzlení téhle hádanky se ale nedozvíme především vinou Dusíkovou. Kdyby rozhodl v intencích politiky svého ministerstva, donutil by premiéra odkrýt karty. Takhle jen umožnil Fischerovi, aby se předvedl jako premiér, který jen žádá na ministrovi, aby dělal svou práci.

Z hlediska vlády, končící za pár týdnů, Dusíkův odchod nic podstatného neznamená. Co se týče zelených, těm rezignace jejich ministra zřejmě neuškodí ani nepomůže. Muž, který vyšumí jen ze samého přešlapování na místě, není asi pravým hrdinou na billboardy.

Je ale jisté, že síla Martina Romana narostla natolik, že ve střetu s ním mohou padat ministři slabší povahy. A ty najdeme nejen v úřednických vládách.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů