Sobota, 20. dubna 2024

Stojíme na prahu Inteligentní dekády

Stojíme na prahu Inteligentní dekády

První dekádu tohoto století si budeme pamatovat jako desetiletí dohadů a vystřízlivění z řady ekonomických, ekologických a společenských problémů.

Stimulační programy pro podporu ekonomiky mají sice určitý dopad, nicméně by neměly a hlavně nemohou trvat věčně. Desetiletí, které právě začalo, musí být dekádou rozhodnutí. >>Inteligentní dekádou<<, která se bude vyznačovat efektivním využíváním technologií, neboť ekonomiky celého světa se musejí zotavit z událostí posledních osmnácti měsíců.

Dnešní doba se však od všech předchozích pokrizových období liší především bezprecedentní mírou globalizace a obrovským nárůstem dat. Kromě objemu a rychlosti se mění také charakter informací a způsob jejich sběru a analýzy.

Většina progresivně uvažujících společností, organizací i vládních představitelů si uvědomuje, že bude nutné činit více, ale s daleko méně zdroji.

Proto se již někteří z nich postupně učí využívat výpočetní výkon a pokročilé analytické nástroje ke snižování nákladů a omezení plýtvání a ke zlepšování efektivity při současném zvyšování kvality výrobků. Podobné je to s poskytováním služeb občanům ze strany místních samospráv.

V následujícím desetiletí budou nové analytické technologie nabývat na významu. Stanou se zásadním zdrojem informací pro plánování, poskytující stále sofistikovanější úrovně rozhodovacího procesu.

S tímto pokrokem a nárůstem informací jde ruku v ruce obava občanů, kolik se toho o nich ví. I nad touto zásadní otázkou se budou muset všichni zamyslet. Je nutné budovat více než jen systémy. Musíme budovat >>společenství<<, kde klíčovým faktorem bude spolupráce.

Zcela nepochybně budou i nadále probíhat debaty o mnoha sporných společenských otázkách, od energetiky přes bezpečnost, klimatické změny, zdravotnictví až po ekonomiku. I nadále budeme uvažovat o roli státní správy, soukromého sektoru, o nových skupinách vznikajících v rámci občanské společnosti. Nehledě na to, jaký postoj člověk zastává - anebo jaký názor nakonec převáží -, výsledný systém bude muset být chytřejší, transparentnější, efektivnější, přístupnější i odolnější.

Lidé si musejí uvědomit, že se potýkáme se >>systémem systémů<<, který je komplexní, vzájemně propojený a jehož části jsou na sobě závislé. Řešit takové problémy vyžaduje zkušenosti s integrací na vysoké úrovni, hluboké porozumění problematice daného odvětví a schopnosti, které možná dnes ani neexistují. Jejich vyvinutí by mohlo vést k významným ekonomickým přínosům a k vytvoření nových pracovních míst, která by uspokojila potřeby a výzvy nového, inteligentnějšího desetiletí.

AUTOR: Vladek Šlezingr,
generální ředitel IBM ČR

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů