Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rozhovor s Martinem Schreierem, manažerem komunikace ČEZ Obnovitelné zdroje

Zejména o aktuálním tématu fotovoltaických elektráren...

Rozhovor s Martinem Schreierem, manažerem komunikace ČEZ Obnovitelné zdroje

V minulých týdnech se objevily zprávy o nebezpečí, které představují fotovoltaické elektrárny pro přenosovou síť. Je toto riziko podle Vás reálné nebo se jedná spíše o mediální bublinu?

Z hlediska provozovatele distribuční sítě obecně nelze brát problematiku připojování obnovitelných zdrojů na lehkou váhu. Opatření, která učinila společnost ČEPS spolu s distribučními společnostmi v kombinaci s legislativními úpravami, které uvolní Energetickému regulačnímu úřadu ruce k pružnějšímu nastavování výkupních cen elektřiny vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách, by měla do budoucna přispět ke zklidnění živelného rozvoje celého odvětví.


Jelikož ČEZ v této souvislosti přistoupil na výzvu ČEPS a přestal vydávat souhlasy k novým žádostem o připojení, naskýtá se otázka jak to vypadá s vlastními velkými fotovoltaickými projekty ČEZu (vždyž Ševětín a Milovice mají dohromady projektovaných téměř 100 MW, což představuje cca 1/5 současného instalovaného výkonu).

Projekt fotovoltaické elektrárny Ševětín disponuje kladným stanoviskem k žádosti o připojení do sítě již delší dobu a nejnovější dění kolem tzv. stop stavu se jej proto nedotkne.

Co se týče projektu FVE Milovice, společnost ČEZ Obnovitelné zdroje dosud definitivně nerozhodla o své účasti v tomto projektu. Proto by bylo z naší strany předčasné a zároveň i neseriózní komentovat projekt, na němž zatím neparticipujeme.


Jaký reálný nárůst během letošního roku očekáváte (pesimisté hovoří až o desateronásobku, druhá strana argumentuje že se jedná o rezervace spekulantů, které se z větší části nezrealizují).

Podle odhadu společností sdružených v platformě ČSRES (provozovatel přenosové soustavy ČEPS, distribuční společnosti ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, PRE) by do konce letošního roku mělo být nainstalováno 1 985 MW. Ke konci ledna 2010 přitom byly do elektrizační soustavy připojeny fotovoltaické a větrné zdroje o výkonu 672 MW.

Na základě podkladů od distribučních společností o množství již vydaných kladných stanovisek pro připojování fotovoltaických a větrných elektráren, činí k 31.1. 2010 součet jejich potenciálního výkonu celkem 8 063 MW. Ke stejnému datu existují žádosti o celkovém výkonu 2 352 MW s již uzavřenou smlouvou o připojení.

Distribučním společnostem nepřísluší dávat vybraným projektů nálepku spekulantů. Naopak musí být připraveny hledat a nacházet kapacity pro všechny projekty, které splnily zákonem předepsané podmínky.


Opravdu hrozí do budoucna odpojování solárních zdrojů, kterým hrozí ČEPS nebo se jedná spíše o šíření poplašné zprávy?

Nemyslíme, že by do budoucna hrozilo odpojování stávajících fotovoltaických elektráren. Naproti tomu pro výstavbu nových musí dojít k určité změně pravidel (k tomu by měly přispět kroky zmíněné v odpovědi na první otázku).


Jak se z pohledu "velkého hráče" díváte na malé zdroje napr. na střechách domů a jejich budoucnost (teoreticky by přece malé rozptýlené zdroje měly přenosovou soustavu spíše stabilizovat než naopak).

Obecně je diverzifikace a regionalizace výroby a spotřeby energií jasnou vizí budoucnosti energetiky (i produkce větších fotovoltaických elektráren a větrných parků by v budoucnu měla být spotřebována v regionu výroby a neměla by tak vytvářet nároky na přenosové sítě).

Samozřejmě, že mezi důležité složky lokální výroby v obnovitelných zdrojích by do budoucna měly patřit především instalace na střechách


Který z alternativních zdrojů je u Vás (myšleno v ČEZu) momentálně na prvním místě a jak vidite Vy osobne rozvoj alternativnich zdroju a jeho priority do budoucna.

Zhruba před 4 lety, kdy vznikla společnost ČEZ Obnovitelné zdroje jsme deklarovali, že do obnovitelných zdrojů budeme v následujících letech investovat desítky miliard korun. ČEZ si tehdy vytkl za cíl průběžně rozvíjet kompletní portfolio všech forem obnovitelných zdrojů. Zvyšujeme objemy elektřiny vyrobené spalováním biomasy (v Hodoníně byl modernizován jeden z bloků a kompletně převeden na výrobu elektřiny z čisté biomasy), spouštíme nové větrné, vodní a fotovoltaické zdroje, připravujeme projekty geotermálních elektráren a bioplynových stanic.

Čili nedošlo ke změně přístupu, spíše jsou v době, kdy je všeobecně pozornost zaměřena na FVE, vidět více také naše projekty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů