Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dle zprávy agentury ČTK schválila poslanecká sněmovna návrh zákona, podle kterého se podíl biosložky v benzinu zvýší na 4,1 % (z 3,5 % nyní) a u nafty na 6 % (ze 4,5 %). Původní návrh byl přitom zvýšit podíl u benzinu až na 4,5 % a u nafty na 6,3 %. Vyšší podíl biopaliv se měl původně přimíchávat od 1. dubna, to už by se ale nestihlo, proto poslanci posunuli účinnost na začátek června. Snížení podílu biosložky oproti původnímu návrh, hodnotíme pozitivně, protože to bude pro Unipetrol představovat nižší dodatečné náklady při výrobě paliv. Společnost přesnou výši dodatečných nákladů zatím nekomentovala. Biosložka je také dražší než paliva, ale plné promítnutí do prodejních cen je obtížné, nečekáme tedy prakticky žádný (v halířích) cenový nárůst paliv na čerpacích stanicích z titulu s titulu zvýšeného podílu bioložky.

Očekává se, že leasing bude hrát stále významnější roli v oblasti outsourcingu obslužných a doprovodných činností. Podle Matuly je jeho budoucnost také v rostoucích investicích do životního prostředí, jako jsou fotovoltaické panely, větrné elektrárny, tepelné pumpy, elektrické automobily atd.

Obama stále chce naučit Ameriku šetřit energetické suroviny. Místo povolenek to vypadá na vyšší daně.
V rámci velkého energetického zákona prošel loni sněmovnou systém platby za povolenky na emise. V Senátu se ale zastavil a zdá se, že zcela umřel. I kvůli tomu, že Obama se tomuto tématu, které vypíchl jako jednu z priorit ve svém inauguračním projevu, příliš nevěnoval. Vytvořila se však skupina senátorů, kteří chtějí zákon prosadit pomocí daňové úpravy. Obama se s nimi setkal na počátku března a senátoři ze setkání odcházeli spokojeni.
Cílem Obamovy politiky je snížit emise skleníkových plynů o sedmnáct procent do roku 2020. Nový návrh by se měl místo povolenek soustředit na různé způsoby kontroly plynů v rozličných odvětvích ekonomiky, například vyšší daní na benzín.

Vedle konvenčního pěstování cukrovky je sklizeň celých bulev zbavených listové růžice zajímavá také z hlediska využití v zařízeních na výrobu bioplynu. Tato plodina totiž obsahuje vysoké procento cukrů, což je důležité pro proces fermentace v reaktoru. Mnoho provozovatelů bioplynových stanic v současné době kombinuje cukrovku s jinými energetickými rostlinami a hledá další možnosti optimalizace.
Hlavní zásadou sklizně je minimalizace ztrát a poškození, protože bulvy jako substrát pro výrobu bioplynu se často musí skladovat velmi dlouho. Při sklizni však vysoké seříznutí nestačí, protože zbytky listů mohou při přípravě bulev působit problémy.
Odlistění bulev určených pro výrobu bioplynu má proto následující přednosti:
* Méně poškození bulev při nižších sklizňových ztrátách.
* Vyšší výnosy cukru a tím i více metanu.
* Lepší skladovatelnost.
* Lepší konkurenceschopnost cukrovky pro výrobu bioplynu.

V uplynulých několika dnech se na statku domácích zvířat v Podkrušnohorském zooparku narodila hříbata koní tarpanů. Klisna Cynia, která v loňském roce nezabřezla se seznamuje ve výběhu s hřebcem Kanionem a připravuje se na připouštění. Březost klisen trvá 11 měsíců a tak nové přírůstky tarpanů budeme očekávat až v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů