Sobota, 20. dubna 2024

Zahrada pro "lenochy"

Když Karel Čapek napsal, že "jen anglický trávník a anglický gentleman se denně holí", naznačil tím, že za perfektně střiženým a denně kropeným "angličanem" stojí fůra pravidelné péče.

Zahrada pro "lenochy"

Pokud o takový trávník ani dřinu nestojíte a nevadí vám zahrada poněkud divočejšího vzezření, jste na nejlepší cestě stát se jedním z vyznavačů tzv. permakultury.

Co to je? Jde o způsob zahradničení založený na přírodních procesech přítomných v běžném ekosystému. Když na permakulturní zahradu přijdete, poznáte to. Je to většinou jedlá džungle, kde vše bují ve zdánlivém chaosu, ale to je pouze známkou využití vztahů, které v daném rostlinném společenství fungují a podporují jeho růst bez výraznějších zásahů člověka. Díky permakultuře se dá s minimální péčí vybudovat zajímavá, hezká a užitečná zahrada.

Nový životní styl

Když Bill Mollison a David Holmgreen vydali v roce 1978 knihu Permaculture One, chtěli tím světu ukázat alternativní pohled nejen na hospodaření a péči o zahradu. Přinesli nový životní styl, kde je člověk součástí přírody.

S nadsázkou by se dalo říci, že myšlenka permakultury "je stará jako lidstvo samo", protože dříve než nastoupila umělá hnojiva a geneticky pozměněné kultivary rostlin, byli pěstitelé odkázáni co nejvíce respektovat přirozené (ekologické) nároky svých plodin a zahradu vést s co nejmenšími energetickými výdaji.

Z toho plynou některá praktická využití: Pokud plodině vyhovuje polostín, proč ji nepěstovat v zástinu ovocného stromku? Jestliže chceme mít vlhkomilné rostliny, není potřeba instalovat pravidelný postřikovač, ale můžeme v nejnižším bodu zahrady, kam se bude přirozeně stahovat voda, vybudovat malý rybníček.

Co všechno musím vědět?

Plánování ekozahrady není až taková věda, ale několik zásadních znalostí je dobré respektovat. Ekozahrada se například nejčastěji plánuje jako tzv. sluneční past, kde stromy a keře tvoří podkovu otevřenou k jihu, aby do ní co nejvíce pronikalo slunce a z ostatních světových stran co nejméně foukalo.

Při osazování ekozahrádky však myslete také na sebe. Kuchyňské bylinky sázejte co nejblíže k domu, ať to do přírodní zásobárny koření nemáte daleko. Zasadíte-li rostliny vyžadující péči, umístěte je na dosah k chodníčkům. Rostliny nevyžadující pravidelný dohled zasaďte v hůře dostupných koutech.

Exoty nebrat

Koncept permakultury také dává přednost domácím druhům před exotickými. Cizinci mívají totiž větší nároky na "údržbu". Na druhou stranu řada původně cizokrajných druhů už u nás dávno zdomácněla. Je to například morušovník, pocházející z Asie a části Severní Ameriky, který v Evropě asimiloval před mnoha staletími. Morušovníky jsou v teplejších oblastech na permakulturní zahradu doporučované ovocné stromy. Plody jsou nejlepší čerstvé, mohou se zpracovat do marmelád, dělalo se z nich "víno" a ve středověku měly své místo i v léčitelství. Když se rozhodnete pro výsadbu morušovníku, vyhraďte mu prostor v nejslunnějším místě zahrady s výživnější půdou. Vděčnou permakulurní dřevinou je také třeba stará dobrá vrba košířka.

CO ZASADIT
Ekozahrada dává přednost jedlým rostlinám a porostům, které zvyšují úrodnost půdy. Jehličnany proto využívá spíš výjimečně.

V PŘÍŠTÍM ČÍSLE
Jak si vytvořit hezkou venkovskou zahradu.

KDE SE POUČIT

JAROSLAV SVOBODA
Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku

Kniha srozumitelně vysvětluje základní pravidla fungování přírody, při jejichž dodržení je velmi snadné vytvářet krásné jedlé permakulturní zahrady. Je určena každému, kdo si chce vypěstovat vlastní biozeleninu, bylinky nebo ovocný sad. Přitom není důležité, jak velký prostor máte k dispozici - můžete si osázet balkon, zahrádku, ale i založit rodový statek. Kniha obsahuje podrobný návod na vytvoření vlastního zahradního designu, který vychází z populárních autorových kurzů. Najdete také informace o málo známých a opomíjených, přitom však původních českých druzích zeleniny, tradičních a odolných odrůdách ovocných stromů. Nechybí kapitola o zvířatech a jejich významu pro přírodní rovnováhu v zahradě nebo o tom, proč je pro děti pestrá louka zajímavější než golfový trávník.

Vydal: Smart press, info a objednávky na www.smartpress.cz, 599 Kč.

EKOZAHRADA

NA CO NEZAPOMENOUT
Co se hodí do ekozahrady a kde hledat další informace a inspiraci?

KOMPOST
Založením kompu získáte kvalitní zeminu na doplňování záhonů. Kompostovací nádoby lze koupit, ale i sestavit z prken či europalet.

MULČOVÁNÍ
Mulčování znamená přikrytí záhonu vhodným, nejlépe organickým materiálem. Zastíněním se zvýší relativní vlhkosti půdy a sníží se výskyt plevele.

JEZÍRKO
Na březích rostou druhy vlhkomilných rostlin, zároveň dáváte šanci obojživelníkům, aby se u vás zabydleli a spolupomáhali při likvidaci škůdců.

TRPĚLIVOST
Spěch a nepromyšlené zbrklé kroky často přinesou práci i náklady navíc. Ne nadarmo permakultura říká, že nový pozemek by se měl nejprve rok pozorovat.

ZDROJE
Kdo se chce o permakultuře dozvědět víc, může využít buďto níže uvedenou publikaci a přihlásit se i na kurz autora, nebo zabrousit na následující stránky: www.prirodnizahrada.eu, www.ekozahrady.com, www.kompostery.cz.

AUTOR: Topí Pigula

ekosystém Permakulturní zahrada funguje jako malý ekosystém, kde mají místo užitečné druhy i tzv. škůdci.

1 DIVOCE
Vzrostlý permakulturní záhon připomíná jedlou džungli.

2 VLASTNÍ PLODY
V ekozahradě se dají vypěstovat velké plody bez velké námahy.

3 DOHROMADY
Na ekozáhoně se pěstuje několik druhů rostlin současně.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů