Úterý, 16. dubna 2024

Na Hodonínsku hořela fotovoltaická elektrárna

Na Hodonínsku hořela fotovoltaická elektrárna

Tři rozvaděče a část panelů dne 23. března zničil požár fotovoltaické elektrárny v Dubňanech na Hodonínsku. Požár v Dubňanech - Horní huti v podvečer zjistili pracovníci zařízení, kteří při kontrole kamerového monitorovacího systému v části elektrárny zaznamenali kouř.

Při podrobné kontrole objevili, že ze tří rozvaděčů a části panelů šlehají plameny. Oheň pracovníci obsluhy sami uhasili šesti ručními práškovými a sněhovými hasícími přístroji a o události uvědomili policisty a hasiče. Protože oheň se zdejším pracovníkům podařilo zcela zlikvidovat, hasiči v elektrárně nezasahovali a na místo vyjel jen vyšetřovatel HZS JmK. Ten po prohlídce objektu konstatoval, že požár zničil tři rozvaděče a osm fotovoltaických panelů, další panely poškodil.

Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, dosavadní poznatky ale nasvědčují, že oheň vzplanul po technické závadě na zařízení. K určení přesné příčiny požáru budou na místo přizváni i specialisté z oboru elektro z policejního odboru kriminalisté techniky a expertíz. Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na dva miliony korun.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů