Pátek, 29. března 2024

Francie nezavede ekologickou daň

Francie nezavede ekologickou daň

Francouzská vláda se rozhodla ustoupit od záměru prosadit novou ekologickou daň za používání energií, které zatěžují životní prostředí, tedy především z ropy, plynu a uhlí. Podle agentury AFP to dnes oznámil premiér François Fillon na setkání s poslanci vládního Svazu za lidového hnutí (UMP), které v regionálních volbách z tohoto měsíce utrpělo porážku.

Pravicová většina v parlamentu přitom zavedení takzvané uhlíkové daně koncem loňského roku odhlasovala. To, že nezačala podle původních plánů platit již od 1. ledna, způsobila Ústavní rada, která ji označila za příliš nespravedlivou.

Uhlíková daň může být jen na celounijní úrovni

Fillon, který po zásahu rady sliboval, že v rámci požadovaných změn bude kabinet opatření dál prosazovat, nynější obrat zdůvodnil tím, že není možné znevýhodňovat francouzský průmysl ve prospěch zbytku Evropy. Dodal, že o dani bude možné uvažovat až poté, co se ji podaří prosadit v celé Evropské unii. To ale není podle diplomatů oslovených deníkem Le Monde zatím příliš reálné.

Předseda poslaneckého klubu UMP Jean-François Copé, který potvrdil, že schůzka měla za cíl po tvrdé volební porážce semknout řady, sdělil, že pozměněný plán začít daň uplatňovat od 1. července by se mohl uskutečnit jen v případě na celounijní úrovni. "Pokud se Evropa nedohodne před 1. červencem, udělá se to později," podotkl.

Obrat v názoru UMP na daň naznačil již před regionálními volbami francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

"Nebudeme našemu průmyslu vnucovat omezení, když zároveň dovolujeme, aby dovoz ze zemí, které nedodržují žádná ekologická pravidla, zaplavoval náš trh," řekl počátkem března v rozhovoru pro přílohu deníku Le Figaro.

Původní plán osvobozoval většinu průmyslu

Podle původního záměru měly hlavní zátěž daně nést domácnosti, zatímco průmyslu se dostalo nejrůznějších výjimek. Osvobozeno by tak bylo fakticky 93 procent francouzského průmyslu. Podle ústavní rady však šly výjimky proti duchu opatření, jehož záměrem je boj proti globálnímu oteplování, a vytvářely jasnou nerovnost mezi občany a firmami. Přijetí námitek k prosazení normy ale mohlo znamenat jen další daňové zatížení průmyslu, ačkoli se vláda v první fázi snažila pracovat na zmírnění jiných daní.

Kabinet si od daně sliboval, že bude přinášet do státní kasy 4,1 miliardy eur ročně (téměř 108 miliard Kč), které měly jít na dotace do ekologicky "čistých" projektů.

V Česku jsou od roku 2008 osvobozeny od spotřební daně obnovitelné zdroje a zemní plyn pro vytápění domácností, podobně jako elektřina pro pohon veřejné dopravy; biomasa, například dřevěné pelety a brikety, přešly do snížené devítiprocentní sazby DPH. V rámci první fáze ekologické daňové reformy také platí tři nové daně - daň ze zemního plynu, daň z pevných paliv a daň z elektřiny, které doplnily již existující spotřební daň z minerálních olejů.


AUTOR Euroskop
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů