Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná v pondělí 29. března 2010 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4

K projednání s rozpravou:
3.
Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením
č.j. 219/10
Předkládá: ministryně zdravotnictví

Pro informaci:
4.
Informace o průběhu a výsledcích 35. řádného zasedání Generální konference UNESCO, konaného v Paříži ve dnech 6.-23. října 2009
č.j. 277/10
Předkládá: místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí

Největší Čínou podporovaná vodní elektrárna v Súdánu včera zahájila provoz. Súdánský prezident Omar Hassan Ahmad al-Bašír na slavnostním zahájení řekl, že staveba vodní elektrárny bude podporovat rychlý rozvoj místní ekonomiky a přispěje i ke zkvalitnění života místních obyvatel.
Bašír řekl, že po stavbě vodní elektrárny se životní styl a ekonomický rozvoj v oblastech Dárfúru a Kordovánu obrovsky změní.

V Česku vznikne elektronická on-line burza fotovoltaických elektráren a projektů. "První dražba by se měla uskutečnit do začátku léta," říká Michal Pop ze společnosti B.I.D. services, která spolu se společností Enviros projekt burzy realizuje.
Dražby se bude moci zúčastnit kterýkoliv člen on-line burzy. Jediným kritériem bude cena. "Do aukcí budeme přijímat projekty ve všech fázích rozvoje, možný je i prodej již provozovaných elektráren," říká Michal Pop. Podle Michala Popa bude burza atraktivní zejména první dva roky, kdy bude doznívat fotovoltaický boom způsobený štědrou výkupní cenou pro výkup elektřiny z fotovoltaických elektráren.
Podle Michala Popa by burza mohla pomoci pročistit v současnosti těžko odhadnutelný počet spekulativních žádostí o rezervace výkonu přenosové soustavy.
"Dělali jsme si vlastní průzkum a doufáme, že zájem bude narůstat spolu s nervozitou majitelů projektů, na které nyní chybí financování," říká dále Michal Pop. Burza PVEX bude zpřístupněna na webové adrese www.pvex.eu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů