Úterý, 16. dubna 2024

Dusík: Podařilo se zastavit kácení alejí

Dusík: Podařilo se zastavit kácení alejí

Rozvoj programu Zelená úsporám, urychlení dotací z evropských fondů, snížení sporů s Evropskou komisí, zastavení kácení alejí, zvýhodněné dotace pro šumavské obce či zahájení vyhlášení nového národního parku. To jsou podle Jana Dusíka hlavní výsledky jeho práce na ministerstvu životního prostředí.

"Za 109 dnů ve funkci se mi podařilo prosadit téměř všechny priority, které jsem oznámil při nástupu do úřadu v prosinci loňského roku," řekl exministr životního prostředí. "Vedle prosazených legislativních návrhů považuji za úspěch i enormní nárůst počtu žádostí o dotace na zateplení a výměnu kotlů v domácnostech a bytových domech a díky vyjednávání mého týmu na ministerstvu životního prostředí (MŽP) získání dalších stamilionů korun za prodané emisní kredity pro program Zelená úsporám," dodal.

Podle Dusíka bylo do programu Zelená úsporám do poloviny března podáno přes 9 000 žádostí s celkovou dotací přesahující 1,5 miliardy korun. Podařilo se prosadit také novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvanou euronovelu zákona o odpadech, novelu vodního zákona a novelu zákona o prevenci havárií. Tyto kroky zásadně snížily počet sporů s Evropskou komisí, myslí si Dusík.

"Novela zákona o ochraně přírody brání živelnému kácení stromořadí v krajině a ruší absurdní praxi vládního rozhodování o výjimkách. K podpisu je připravena i navazující prováděcí vyhláška o kácení dřevin. S podporou MŽP byla také schválena novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE), která umožní vyvážený rozvoj využívání domácích obnovitelných zdrojů," pokračoval ve výčtu Dusík.

Ten vyzdvihl i novely zákona o emisním obchodování a o ochraně ovzduší, stejně jako vládou přijatý Strategický rámec udržitelného rozvoje České republiky.

"Bohužel se mi nepodařilo přesvědčit většinu poslanců k hlasování pro novelu zákona o zemědělském půdním fondu, která by omezila masivní likvidaci zemědělské půdy a zastavování krajiny," přiznal Dusík hlavní neúspěch ministerstva a dodal: "Nepodařilo se prosadit ani novelu horního zákona, která by zajistila vymahatelnost platných legislativních pravidel o odpisu zásob."

Ne vše však bylo podle ministra dokončeno. "Zbývá předložit do vlády nový zákon o ochraně ovzduší s konkrétními opatřeními a vydat připravenou vyhlášku o kácení dřevin a vyhlášku o vyhlášení národní přírodní rezervace Kaňon Labe," zavřel Jan Dusík s tím, že by mělo dojít také k předložení konkretizace vládní Zprávy o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů