Pátek, 26. dubna 2024

EnergyGlobe Award - kategorie Oheň

EnergyGlobe Award - kategorie Oheň

Malá vesnička Habří v kraji Vysočina se může od roku 2007 pyšnit centrálním vytápěním a ohřevem teplé vody. Soukromý investor zde postavil kotelnu na štěpky, k níž se připojili i někteří místní obyvatelé. Zajímavé je, že za teplo neplatí, ale pouze do kotelny dodávají topivo.

Oproti topení ve vlastním kotli tak mají komfortnější dodávku tepla, provoz kotelny je čistší než menší kotle na tuhá paliva a lidé se mohou v oblasti s hustými lesy elegantně a s užitkem zbavit nadbytečného dřeva či dřevního odpadu. Celkem je na kotelnu napojeno devět objektů.

Kotelna je součástí širšího podnikatelského záměru, který počítá s trvalým bydlením na venkově ve spojení s turistickým zázemím, ekologickým zemědělstvím a potravinářskou výrobou. Jedná se o novostavbu v rámci nově vzniklého statku. Objekt kotelny slouží také pro skladování zemědělské techniky.

Provoz kotelny vybavené dvěma kotli o výkonu 48 a 110 kW je plně automatizovaný a bezobslužný včetně doplňování topiva a odstraňování popele. Spalování je řízené, aby bylo co nejúčinnější a nejčistší. V případě poruchy pošle řídicí jednotka výstražnou SMS.

Projekt obdržel ocenění EnergyGlobe Award v kategorii Oheň. Další informace prozradí projektant Ing. arch. Ivo Lorenčík z prostějovského ateliéru 2 arch, s.r.o., který v roce 2006 založil s kolegou Ing. arch. Martinem Frömlem. V Habří nedělají jen kotelnu, ale navrhují celý statek a jeho součásti, jakož i zahradní a krajinné úpravy okolí. Snaží se přitom, aby budovy co nejvíce a co nejpřirozeněji zapadaly do okolní přírody.

Čím podle Vás projekt zaujal porotu a zasloužil si vítězství?

Porotě se asi hlavně líbilo, že lidé platí za teplo a teplou vodu dřevem. Jinak to žádná unikátní myšlenka není, jen jsme se snažili využít lokální zdroj - dřevo, kterého je v okolí nadbytek. A když dřevo, tak štěpku - větve, jakýkoliv dřevní odpad. Je z toho materiál, který má dokonce lepší vlastnosti, lepší výhřevnost než dřevo. A dá se lépe regulovat z hlediska hoření a přikládání. Technologie pochází z Rakouska, kde to víceméně funguje podobným způsobem. Důležité je, že první krok udělal investor a přišel s tím nápadem postavit větší kotelnu, která by sloužila nejen jemu. Habří je malá vesnička, má 28 obyvatel a byla to dost smogová oblast, protože majitelé domů si tam topili každý sám a čím mohli. On udělal ten krok, že řekl: "já kotelnu udělám s větší kapacitou, budu vám dodávat teplo a teplou vodu. Budeme tu mít čistý vzduch, za teplo platit nebudete, ale budete dodávat surovinu". Každý tam vlastní nějaký kus lesa a kolikrát ti lidé neví, co s tím dělat, protože pro pilu, nějaké komerční využití, je toho málo, ale pro jejich spotřebu zase moc.

Takhle čistý a úsporný zdroj vytápění musí být atraktivní pro každého, kdo žije blízko lesa a dostatku dřeva...

Je to použitelné všude. V okolních vesnicích se v tom zhlédli, takže budujeme další zařízení fungující na naprosto stejném principu. Děláme další tři. Principielně je to stejné, jde o to zvolit vhodné umístění kotelny, aby byla dobře dostupná, v centru, protože nejdražší jsou na tom rozvody.

Vybavení kotelny 600 tisíc korun, 600 tisíc vlastní stavba a skoro milion rozvody do jednotlivých objektů. Potrubí je ovšem kvalitní, má ztrátu jen jeden nebo dva stupně Celsia.

V Habří i dalších obcích projektujete další budovy, kotelnou vaše angažmá neskončilo. Získal jste nějaký vztah k Vysočině, když tam teď trávíte tolik času?

Ano, chytili jsme se, nakonec tam jezdíme každý týden. A jezdím tam rád, daří se nám tam. Ze začátku jsem si říkal, hezky se na to dívá, ale nechtěl bych tam bydlet, protože za vším musíte dojíždět, jelikož v místě nic není. Je tam klid, pěkné životní prostředí, ale je to vykoupeno tím náročnějším způsobem života spojeným s dojížděním. Pokud tam je někdo schopen vybudovat nějakou podnikatelskou aktivitu, je to pro obec obrovská výhoda.

Svými návrhy se u takhle malé obce výrazně podepíšete na jejím vzhledu. Jaký to pro Vás je pocit, pro Vás architekta, takhle přetvářet celé sídlo?

Hlavní zásluhu na tom má investor, který přinese hlavní impuls. Je to celkem dost neobvyklá věc, že by se nějaká vesnička takhle zvedla. V těch lokalitách je spousta chátrajících statků, protože lidé neměli prostředky je rekonstruovat a odstěhovali se do novostaveb na okraji. Není nic horšího, než náves obklopená chátrajícími domy a na okrajích vesnice stojící novostavby. Tím, že v obci někdo vybuduje podnikatelskou aktivitu a dá místním lidem práci, přispěje k tomu, že mají tendenci tam zůstávat a spravovat staré domy. Je to vždycky hlavně tím investorem. Začne jeden a na něj se nabalují další podnikatelské aktivity.


Globe Award: Ocenění energetických projektů nově i pro kutily

Větší prostor nadšeným domácím kutilům slibuje celosvětová soutěž Energy Globe Award. Klání, které se do České republiky dostalo díky iniciativě společnosti E.ON, patří k nejprestižnějším oceněním v oblastech přínosu k ochraně životního prostředí a úspor energie. Projekty mohou zájemci posílat od do 30. dubna 2010.

Soutěží se v sedmi kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a nově Kutil, a šanci mají firmy, obce či města, instituce, sdružení, domácnosti i jednotlivci.

Drobnou inspiraci pro kutily může představovat projekt Jakuba Mottla, který se v roce 2008 zúčastnil soutěže s vlastní "solární elektrárnou" na balkoně bytu v panelovém domě. Pan Mottl na vnější stranu zábradlí lodžie připevnil 7 fotovoltaických panelů, vyrobená elektrická energie z panelů je vedena do měniče napětí Steca Grid 500. Měnič přemění vyrobený stejnoměrný proud na střídavý (230V). Elektřina poté putuje přes elektroměr ze systému a spotřebovává se v bytové jednotce nebo na jiném místě. Ročně tento balkon vyrobí 626 KwH a majiteli tak za stejnou dobu ušetří asi 11 tisíc korun.

V každé kategorii budou v rámci slavnostního vyhlášení na podzim roku 2010 vyhlášeny tři nejlepší projekty, ty vítězné pak získají odměnu 50 tisíc korun, v kategorii kutil pak dokonce 100 tisíc. Celkový vítěz, jehož si zvolí diváci, postoupí do mezinárodního finále v jedné ze světových metropolí. Zástupce České republiky zde bude bojovat o 10 tisíc EUR.

Ve světě má E.ON Energy Globe Award již deváté pokračování a patří k nejprestižnějším oceněním v oblasti životního prostředí. O tom svědčí i skutečnost, že o přízeň poroty soutěží organizace i jednotlivci v dalších 105 zemích.

Přihlášení projektů a účast v soutěži je zdarma. Přihlášku a více informací naleznete na www.energieplus.cz nebo na www.eon.cz.

ZDROJ: Energetika


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů