Čtvrtek, 25. dubna 2024

Conergy: Limity účinnosti pro fotovoltaiku jsou světovou anomálií a postrádají logiku

Conergy: Limity účinnosti pro fotovoltaiku jsou světovou anomálií a postrádají logiku

Společnost Conergy, která patří ke světové fotovoltaické špičce, jednoznačně podporuje stanovisko České fotovoltaické průmyslové asociace týkající se návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR na stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny. Takové podmínky, jaké ministerstvo požaduje, nemají podle zkušeností společnosti Conergy působící nejen v evropských zemích, ale například i v Americe či Austrálii, nikde ve světě obdobu.

"Fotovoltaické panely, které jsou dnes na našem trhu a které jsou vhodné pro české klimatické podmínky, mají deklarovanou laboratorní účinnost v rozsahu od 9 do 19 %. Ani nižší účinnost ale nemusí nutně znamenat nižší hodnotu pro zákazníka, protože vzhledem k použité technologii mohou tyto panely podávat stabilnější výkon, a být tak v celoročním průměru srovnatelné s panely s deklarovanou větší účinností. Ministerstvo průmyslu a obchodu by proto mělo předložit a vysvětlit podklady, ze kterých při návrhu vyhlášky vycházelo," soudí Aleš Spáčil, jednatel společnosti Conergy.

Podle Spáčila je rovněž zarážející samotný způsob regulace, tedy záměr nastavit hodnoty výkonu. "Regulací rozvoje fotovoltaiky se české státní instituce začaly intenzivně zabývat už při stanovování výše výkupní ceny v závěru loňského roku. Z jejich úst tehdy znělo, že příliš vysoká výkupní cena přitahuje zájem spekulantů. Potřebu regulace těchto spekulativních projektů podporujeme i my, kteří v oboru pracujeme. Zastavení vydávání povolení k připojení solárních elektráren k distribuční síti a připravovaná vyhláška, která v případě schválení vyřadí v podstatě veškerý současný i velmi kvalitní sortiment panelů, bude mít pouze likvidační dopad na celý obor. Může jít o zneužití legislativních prostředků k udržení dominance tradičních energetických gigantů," obává se Spáčil.

Markéta Aulová
mediální zástupce Conergy Česká republika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů