Pátek, 29. března 2024

Sdružení obcí Rýmařovska získalo dotaci na recyklaci

Sdružení obcí Rýmařovska získalo dotaci na recyklaci

Břidličná - Přesně 17 210 625 korun získaly obce z Rýmařovska ze Státního fondu životního prostředí na výstavbu recyklačních dvorů.

O více než sedmnáct milionů korun se rozdělí celkem třináct obcí ze Sdružení obcí Rýmařovska. Státní fond životního prostředí poskytl finance na projekt nazvaný Drobná sběrná místa odpadů v mikroregionu Rýmařovsko.

Menší obce, jako je Jiříkov, obdrží menší podíl peněz, jelikož na území jeho katastru vytvoří obec pouze menší recyklační dvůr. Jen se zpevněnou plochou a několika kontejnery.

"My počítáme se sběrným dvorem velkým, jelikož jako město produkujeme velké množství nebezpečného odpadu," řekl Bohumír Kamenec, starosta Břidličné. Městu plyne z celkové částky rovných 5 816 tisíc korun, z vlastních zdrojů dofinancuje 581 600 korun.

Moderní sběrný dvůr s vysokozdvižným vozíkem, lisy a štěpkovačem umístí v Břidličné podle projektu na Školní ulici. "Současně vznikne jedno nebo dvě nová pracovní místa, abychom měli sběrný dvůr otevřen denně," uvedlBohumír Kamenec.

Dvůr půjde napojit na teplovod od staré školy, jenž dnes využívá pobočka základní umělecké školy. Město jej připojí i ke kanalizaci tak, jako případné zájemce z okolních rodinných domů. V plechové budově má vyrůst protipožární a protihluková stěna, halu město přepaží pro jednotlivé druhy odpadů a halu zmodernizuje.

"Věříme, že touto realizací se podstatně zlepší podmínky pro likvidaci odpadů našimi občany," přál si starosta Kamenec.

Bruntálský a krnovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů