Pátek, 19. dubna 2024

Nenasytné sushi bary

Nejdražší ryba světa směřuje k vyhubení. V Dauhá se nedohodli na omezení obchodu s tuňáky.

Nenasytné sushi bary

Tuňák obecný se sice pod vodou jeví jako stříbrný projektil, jeho barvou by ale měla být spíše zlatá. V lednu se na japonské aukci prodal na kost zmrzlý 232 kilogramů vážící kus za 180 tisíc dolarů.

I když průměrná cena této ryby je přibližně čtyřikrát nižší, roční legální celosvětový obrat tohoto odvětí převyšuje sedm miliard amerických dolarů. Tuňák obecný nekončí na rozdíl od svých menších příbuzných v konzervách, ale z převážné části v japonských sushi barech.

Zlatý důl však během příštích několika let zřejmě neodvratně vyschne.

Ryba se špatnými lobbisty

Úlovky tuňáků v posledních letech klesaly, i když odběratelské ceny jsou příznivé a konkurence početná. Týkalo se to všech lovných oblastí včetně té nejvýznamnější ve Středozemním moři a v části východního Atlantiku.

Stále hlasitěji se proto mluví o nutnosti snížení kvót či úplném zastavení lovu. Bohužel jen mluví.

Tuňákovité ryby mají díky svému ekonomickému postavení svou vlastní mezinárodní vládní organizaci ICCAT. Ta má dozírat na populace v Atlantiku a Středozemním moři a určuje lovné kvóty. Dlouhé roky ovšem ignorovala rady vlastní vědecké komise a určovala lovné kvóty vyšší, než byla odborná doporučení. V některých letech až dvojnásobně. Rybářské flotily navíc i podle ICCAT nalovily ve skutečnosti až dvojnásobek povolených kvót. Statistiky nyní naznačují, že druh je ohrožený vyhynutím.

Pohřeb s mezinárodní účastí

Ochranáři a odborníci proto s nadějí vzhlíželi k zasedání mezinárodní organizace CITES, regulující obchod s ohroženými druhy, které skončilo minulý týden v katarském Dauhá.

Návrhy na přeřazení tuňáka do kategorie přísně chráněných druhů, které by znemožnilo legální obchod s ním, tam však byly poměrně jasnou většinou (68 hlasů proti 20) zavrženy.

>>Vlastně to není až tak překvapivé,>Tuňák je ryba pohybující se na velkých rozlohách, a u těch se politická shoda hledá těžko,>U tak pohyblivých ryb je i kontrola dodržování nařízení velmi náročná,>Ano,>Nasvědčuje tomu příklad atlantických tresek u východního pobřeží Kanady.

Další možností ale je, že se místní ekosystém přesunul do nového rovnovážného stavu,>Tresky u kanadského pobřeží zůstanou možná do budoucna menší než v minulosti, protože selekční tlak rybolovu upřednostňoval malé, rychle dospívající jedince,>O podobném rozpětí scénářů se dá uvažovat i v případě tuňáků,>Zdá se, že nejsme schopni zastavit nadměrný lov tuňáků, takže jejich chov v zajetí by mohl být naší jedinou nadějí pro záchranu jak tohoto druhu, tak celého trhu,
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů