Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mercedes-Benz vyvíjí novou generaci elektromotorů pro pužití ve svých hybridních automobilech a již pro ně buduje továrnu v Berlíně, která tak dodá důležitou součást celého hybridního systému vozů, které budou na trh uváděny od roku 2012. Elektromotory s výkonem 15 kW a více budou integrovány do automatické převodovky, což je koncepce, která umožňuje rekuperaci pohybové energie při brzdění. V současnosti je hala s plochou 4000 m2 adaptována pro nový druh produkce a automobilka investuje do vývoje nových elektromotorů okolo 40 milionů eur a pracovat na nich bude padesátka odborníků.

Výběrové řízení o nejlepší komunikační koncept pro projekt Zelená úsporám vyhlásil Státní fond životního prostředí. O vítězném návrhu rozhodne z 60 % cena, ve zbytku bude posuzována kvalita a kreativita konceptu. Uzávěrka soutěže je 21. dubna.

Britská obdoba Rady pro reklamu Advertising Standards Authority (ASA) zakázala reklamu, kterou Renault představil na britském trhu novou řadu elektromobilů. Tvrdí v ní, že produkují nulové emise. Reklamu vytvořila pro francouzskou automobilku agentura Publicis. ASA přišlo 17 individuálních stížností na to, že Renault ve své reklamě nezohledňuje dopady na životní prostředí, ke kterým došlo při výrobě vozu. Renault se ohradil, že vůz neprodukuje emise, pokud je poháněn elektřinou z obnovitelných zdrojů. ASA ale říká, že pokud bude napojen na elektrickou síť v Británii, pak k emisím CO2 dojde.

Greenwashingovou cestou, jíž nyní nejčastěji jdou energetické společnosti a automobilky, se vydala i SHP Group v komunikaci značky toaletního papíru Harmony. Ekologický spot, v němž společnost sděluje, že vyrábí své produkty z recyklovaného papíru, bude v Česku nasazen tento týden. Na Slovensku už běží. Kampaň využije kromě televize i tisku, internetu a in-store komunikace. Vytvářely ho v Česku agentura Mark BBDO, na Slovensku 2 Create.

Šest milionů korun na třídění odpadu dá letos Karlovarský kraj a společnost EKO-KOM, která se tříděním odpadu zabývá. Kraj na akci přispěje jednou čtvrtinou z celkových nákladů, z nichž část půjde na odpadové nádoby pro obce, část pak na propagaci třídění ve školách i v domácnostech. Přestože třídění odpadu v kraji výrazně stoupá, zaostává Karlovarský kraj stále za celostátním průměrem.

V pořadí druhá vycházka z cyklu Geologická historie Prahy a okolí zavede zájemce na hřbet Dědu nad Berounem, kde dominují horniny z období ordoviku staré více než 450 milionů let. Na instruktivních skalních odkryvech budete moci vidět, jak horniny a fosilní zbytky živočichů pomáhají rekonstruovat přírodní prostředí v dávné minulosti. Sraz je v sobotu 10. dubna v 10:15 na železniční zastávce Králův Dvůr.Trasa je dlouhá 10 km a končí v Nižboru. Kladívka s sebou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů