Pátek, 19. dubna 2024

Prunéřov: stát nerozhodl, ČEZ už kupuje kotle

Prunéřov: stát nerozhodl, ČEZ už kupuje kotle

Modernizace prunéřova už v tichosti začala

Energetická jednička ČEZ i domácí strojaři si věří. Napevno totiž počítají s tím, že ČEZ v Prunéřově vybuduje elektrárnu s nižší účinností a horšími parametry, než jaké žádají ekologové.

O sebevědomí zainteresovaných firem svědčí to, že stavba se už připravuje. ČEZ si na elektrárnu podle svých představ už objednal technologie za několik miliard korun.

Nad tím však kroutí hlavou Martin Kocourek, který v dozorčí radě ČEZ zastupuje stát: "Nevím o tom, nedovedu si představit, že by si ČEZ objednal výrobu na Prunéřov dřív, než bude mít schválenou studii EIA." Samotný ČEZ kontrakt nekomentuje: "Nevyjadřujeme se k obchodním vztahům," říká mluvčí Ladislav Kříž.

Modernizace, proti níž protestují Strana zelených a ekologičtí aktivisté, se chystá přesto, že dosud nemá schválenou studii vlivů na životní prostředí, takzvanou EIA. Bez ní se stavět nedá. Ministerstvo životního prostředí by o ní mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

Strojírny Vítkovice Machinery Group už pro Prunéřov začaly vyrábět kotle, jež celkem přijdou na sedm miliard. "Pro Prunéřov máme hotové práce za miliardu. Dostali jsme už i zálohu," potvrzuje HN šéf Vítkovic Jan Světlík. Ten tvrdí, že Vítkovice rozjely výrobu jen na základě opce (nezávazné předběžné objednávky), kterou firma dostala, když v roce 2006 dodávala obdobné kotle pro elektrárnu ČEZ v Tušimicích. "K výrobě jsme se rozhodli loni po detailní analýze procesu EIA na Prunéřov. Strojírenství bylo postiženo krizí, hrozilo odstavení části provozu i uvolňování zaměstnanců," říká Světlík.

Jenomže v takovém případě by ČEZ Vítkovicím těžko platil zálohu: "Vítkovice mají s ČEZ závazný kontrakt. Pokud ČEZ nasmlouvanou výrobu nezaplatí, mohou platit miliardové penále," tvrdí zdroj informovaný o zakázce.

Kvůli Prunéřovu odstoupil 19. března ministr životního prostředí Jan Dusík, po němž premiér Jan Fischer žádal rychlé rozhodnutí ohledně EIA. Informace o rozpracované výrobě má i ministr zemědělství Jakub Šebesta, který nyní vede resort životního prostředí a bude o Prunéřovu rozhodovat. "Pan ministr má tyto informace z průmyslových kruhů. Nepracuje ale s nimi, na rozhodovací proces stejně nemají vliv," řekl HN Hugo Roldan z ministrova tiskového odboru.

7 miliard

Vítkovice Machinery Group pro Prunéřov už začaly vyrábět kotle. Celková cena: sedm miliard korun.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů