Středa, 17. dubna 2024

Novinky ze světa fotovoltaiky

Novinky ze světa fotovoltaiky

Ačkoliv se to při pohledu na žalostný stav legislativy kolem solární energetiky nejen u nás, ale i například v Německu, může zdát nepravděpodobné, solární elektrárny nejsou jenom ždímačky peněz z dotací, ale může to být opravdu seriózní zdroj energie. Po celém světě probíhá vývoj nových, levnějších a účinnějších fotovoltaických článků často z velmi exotických materiálů.

Vědci z Lawrence Berkeley National Laboratory po patronací americké ministerstva energetiky zveřejnily v posledním čísle Nature Nanotechnology popis keramického materiálu feritu vizmutu, tedy sloučeniny železa, kyslíku a vizmutu. Tato sloučenina má velmi exotické vlastnosti, je zároveň ferroelektrická a ferromagnetická a její krystalickou mřížku a tím i její fotovoltaické vlastnosti lze ovlivňovat elektrickým polem. Oproti klasickým křemíkový článkům tak tento materiál dokáže poskytovat napětí až 16 V.

Další věcí, která prodražuje solární články, je speciální antireflexní vrstva na jejich povrhu. Pokud ale vyrobíte články z černého křemíku, tuto vrstvu nebudete potřebovat. Faktem je, že prozatím jejich účinnost není tak vysoká jako u klasických zařízení, ale to může kompenzovat nižší výrobní cena. National Renewable Energy Laboratory prezentovala postup, tyto články vyrobit koupelí ve speciálním roztoku místo vakuového napařovaní a její prototyp dosáhl nového rekordu - účinnosti 16,8% .

A nakonec jedna novinka z domova - firma Elmarco, přední světový výrobce zařízení pro nanotechnologie ve spolupráci s ČEZem zahájili testování nových fotočlánku z nanovláken, vyrobených Elmarcem.

Zdroje:
http://newscenter.lbl.gov/...olar-energy/
http://www.technologyreview.com/...24968/page1/
http://www.elmarco.cz/...-releases/19

www.vtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů