Úterý, 23. dubna 2024

Senica zmení plastový odpad na olej

Senica zmení plastový odpad na olej

Mesto Senica chce za pomoci eurofondov postaviť prevádzku na spracovanie odpadových plastov, ktorej finálnym produktom budú rozložené tekuté uhľovodíky. Tie sa dajú využiť na vykurovanie či na výrobu motorových palív.

Závod, v ktorom nájdu prácu tri desiatky zamestnancov, bude stáť desať miliónov eur. No mesto na jeho stavbu vynaloží iba päť percent, všetky ostatné prostriedky majú kryť eurofondy určené na zvyšovanie ochrany životného prostredia. "Ministerstvo životného prostredia už zverejnilo na tieto európske výpomoci výzvu a mesto si ide podať žiadosť," hovorí vedúci výstavby, dopravy a životného prostredia senickej radnice Ján Fališ.

Závod bude spracovávať plastový odpad vyseparovaný z komunálneho odpadu domácností. Plastové odpady bude zvážať aj z blízkych fabrík na výrobu plastových dielcov pre automobilový či elektrotechnický priemysel. Ročne chce pretvoriť na tekuté uhľovodíky 12-tisíc ton odpadov. Aby tento objem získalo a zároveň aby dovoz odpadov nebol stratový, mesto predpokladá, že bude zvážať z okruhu zhruba päťdesiatich kilometrov.

Po získaní európskych podpôr chce Senica začať stavať recyklačnú fabriku na jeseň. Dokončená má byť podľa J. Fališa k záveru roku budúceho.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů