Úterý, 16. dubna 2024

Cestovat a přitom pomáhat ekologickému zemědělství? Tzv. wwoofing je tipem pro ohleduplné cestovatele.

Cestovat a přitom pomáhat ekologickému zemědělství?  Tzv. wwoofing je tipem pro ohleduplné cestovatele.

V rámci pravidelných diskusních večerů Arniky proběhne ve středu 14. dubna debata na téma udržitelného cestování, dobrovolnictví a ekologického zemědělství. Speciálně se zaměří na tzv. wwoofing, který obě tato témata spojuje.

Hostem debaty bude Lenka Navrátilová z občanského sdružení AREA viva - Sdružení pro ekologii a zemědělství, které zaštiťuje WWOOF aktivity v České republice.

WWOOF neboli Celosvětové příležitosti na ekologických farmách (anglicky World Wide Opportunity on Organic Farm) je celosvětovou výměnnou sítí, zaměřenou na podporu ekologického zemědělství. Dobrovolníci vypomáhají na vybrané farmě, za jejich pomoc je jim poskytnuto ubytování, strava,nikoli však peníze, zároveň ani dobrovolníci neplatí za svůj pobyt. Délka pobytu záleží na dohodě s konkrétním farmářem a jeho možnostech, je proto například ovlivněna sezónami, kdy v létě je více práce než v zimě.

WWOOF je skvělá příležitost pro cestovatele - díky národním organizacím je možné najít si farmáře např. v Latinské Americe, v Asii, Africe a samozřejmě v Evropě, kde tato myšlenka vznikla. Během cestování po farmách se dobrovolníci dostanou i mezi méně často navštěvovaná místa, seznámí se s místními obyvateli a navíc získají i řadu praktických zkušeností.
Debatní večer pořádá Arnika v rámci svého projektu Zdravá planeta pro zdravé děti, zaměřeného na téma udržitelné spotřeby. Projekt podpořil Státní fond životního prostředí a Magistrát hlavního města Prahy. Beseda byla podpořena také Ministerstvem životního prostředí a Ministerstva životního prostředí v rámci společného programu Národní síť EVVO.
Diskuzní večer se uskuteční

ve středu 14. dubna 2010
od 18 hodin
v kavárně Kafe a kakao, Americká 2, Praha 2
www.kafekakao.cz
Vstup zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů