Čtvrtek, 28. března 2024

Mladé designéry inspiruje ekologie

Mladé designéry inspiruje ekologie

Za pár let možná budou navrhovat nábytek nebo bytové doplňky pro nejznámější světové značky. Zatím ale mladé designéry čeká příští týden boj o Grand Prix Mobitex na brněnském výstavišti. Na veletrhu nábytku předvedou své umění nejlepší keramici, skláři i nábytkoví designéři.

Hodně mladých návrhářů se nechalo inspirovat přírodními materiály nebo ekologií. Například ze zlínské Univerzity Tomáše Bati přivezou studenti sadu výrobků, které mají společný materiál - recyklovaný papír.

Z něj vyrobili například vtipný sběrač psích výkalů nazvaný Fešák. Proč fešák? Protože obří papírovou lžičku, kterou majitel psa rozlomí na dvě části a použije na hygienické sebrání hovínka, má do té doby pes zavěšenou na krku a vypadá, jako by měl kravatu.

Od studenta brněnské Mendelovy univerzity Adama Kořeného zase pochází výrazná židle Skeleton vyfrézovaná z osmnáctimilimetrové březové překližky pomocí CNC stroje. Židle z důmyslně složených částí překližky drží sama pohromadě, není potřeba lepidlo ani kovové spoje.

Podle kurátorky soutěže Dagmar Koudelkové mají někteří mladí designéři šanci se uchytit i v komerční sféře. "V tomto ohledu se situace pořád zlepšuje. Vznikají novátorské firmy, které si na spolupráci smladými designéry zakládají," řekla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů