Pátek, 29. března 2024

V Brně-Bosonohách se přou o hluk ve školce, údajně škodí zdraví

V Brně-Bosonohách se přou o hluk ve školce, údajně škodí zdraví

V Brně-Bosonohách se přou o to, zda hluk z nedaleké dálnice D1 neškodí dětem v mateřské škole. Kritikem jejího umístění je například Libor Dolák, který tam vodí své děti. Podle něj ani přes instalaci speciálních oken není v mateřské škole přes den dost ticho na to, aby tam děti mohly spát. Zplodiny z aut prý škodí jejich dýchacím cestám, zveřejnil Dolák v Bosonožském zpravodaji. Starosta Miroslav Sojka (ČSSD) Dolákova tvrzení zpochybnil. Stavbu školky by stavební úřad nepovolil, kdyby hlukové studie nedopadly příznivě, řekl Sojka ČTK.

Novou mateřskou školu otevřeli v Bosonohách asi před dvěma lety. Stará mateřinka měla výjimky na hygienické zázemí, nevyhovoval ani stravovací provoz. V obavě, jak by provoz školky fungoval při rekonstrukci, rozhodli Bosonožští o stavbě nové školky. Podle Sojky to bylo nejrychlejší řešení.

"Ve stavebním řízení si hygiena jako podmínku stanovila, abychom měli hlukovou studii. Měření se uskutečnilo. Kdyby nedopadlo dobře, stavební úřad by stavbu školky nepovolil," argumentoval Sojka. Podle něj budova hlukové limity splňuje, byť hraničně. Situace se má však zlepšit s instalací protihlukových stěn kolem dálnice. Technici je začali montovat, hotovo má být podle Sojky v září.

Starosta odmítl i výtku, že se kvůli hluku nedá ve školce větrat. Objekt podle něj má externí přívod čerstvého vzduchu, ten navíc prochází přes filtr. "Teď jsme měli zápis, přišlo tam 100 maminek z Bohunic a okolí, abychom jejich děti umístili. Nikoho nenapadlo bát se, že je tady dálnice."

V Bosonohách nyní řeší i to, co se starou budovou školky, odkud děti odešly. Vila je ve špatném technickém stavu a potřebuje rekonstrukci. Radní navrhli přestavět ji na volnočasové centrum. Na zpracování projektu i stavbu má radnice připravených 7,5 milionu korun. Začít by měla letos.

Lucie Kučerová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů