Čtvrtek, 28. března 2024

Okno do světa ticha

Akvárium je jako velkoformátová televize, patří na dominantní místo v pokoji.

Okno do světa ticha

Dnes se akvária často prodávají společně se speciálními skříněmi sloužícími jako jejich podstavec. Ne vždy ale tento kus nábytku také ladí se zbytkem bytu. Z estetického hlediska je mnohem působivější akvárium vestavěné do stěny, nebo alespoň do rozměrnějšího kusu nábytku tak, že je k vidění pouze jedna plocha. Už při návrhu je ale nutné počítat se dvěma věcmi: s hmotností nádrže a s možností snadného přístupu k hladině a instalacím kvůli údržbě.

Hezké jsou hranoly postavené na delší stranu

Nejběžnějším typem akvária je lepené skleněné ve tvaru hranolu postaveného na delší stranu - a u toho by také mělo zůstat. Jste-li milovníci knih Dana Browna, můžete zvolit poměr stran podle zlatého řezu, tedy přibližně 1:1,6, což má být esteticky nejpůsobivější.

Naproti tomu krychle hezké nejsou, stejně jako hranoly postavené na výšku, které se ještě ke všemu špatně udržují. Skleněné koule jsou nejen nevkusné, ale představují trápení ryb. Módní víceboké hranoly, i další neobvyklé tvary se opět špatně udržují. Zbytečně také zmenšují pohledovou plochu i vnitřní prostor využitelný pro zařízení dna. Vyvarujte se nádrží z průhledného plastu. Mohou mít sice vypuklou stěnu (i když není jasné, k čemu je to dobré), ale snadno se poškrábou.

akvarko

A to nejdůležitější: představa, že začneme malým akváriem a časem si pořídíme něco většího, může být chybou nejen první, ale také poslední.

Malá nádrž je totiž citlivá na jakýkoliv výkyv teploty nebo chemického složení vody, zatímco setrvačnost "ekosystému" velkého akvária je schopná strávit i velké prohřešky majitele. Sto litrů by mělo být minimum, ani tisíc litrů není moc - pokud to ovšem unese vaše podlaha.

V průhledových akváriích zaniká barva ryb

Příruček o tom, jak zařídit akvárium, je v knihkupectvích mnoho. Řadu věcí týkající se vztahů nádrže a bydlení v nich ale nenajdete - a přitom to jsou často právě ty nejdůležitější.

Návrháři interiérů vědí, že vodní svět dává prostoru zcela novou kvalitu: rozšiřuje jej, vnáší do něj dynamiku, dotváří jeho náladu a za určitých okolností představuje zdroj nenapodobitelně intimního osvětlení.

Nejen že interiéroví architekti často bývají hluší k požadavkům ryb, ale někteří ani nepochopili estetické možnosti, které taková nádrž nabízí, nebo je znásilňují po svém. Proto je dobré některé základní zásady znát i v případě, že interiér s akváriem navrhuje architekt - a v případě potřeby jeho nápady korigovat.

akvaria

Lze říci, že nic nezkazíme, když budeme k akváriu přistupovat jako k velkoformátové televizi. Také patří na dominantní místo v prostoru s relaxační funkcí. Také by mělo být přibližně ve výši očí sedících lidí. Ani na akvárium nemají dopadat přímé sluneční paprsky, zato lépe vynikne v temnějším koutě.

K častým chybám při umístění patří například jeho využití jako prvku oddělujícího dva prostory. Stavíte snad televizi tak, abyste si ji mohli prohlížet i zezadu? Asi ne - přesto ale bývá (v restauracích i bytech) často k vidění "průhledové" akvárium. Přitom v případě nádrže je to ještě mnohem větší chyba než u TV. Nejen že to rybám nedělá dobře, ale v procházejícím světle zanikne i jejich zbarvení.

Údržba nádrže není vůbec náročná

První věcí, která většinu lidí od akvária odrazuje, je představa o nutnosti neustálé péče. Nic ale není tak vzdálené pravdě. Rybičky nemusíte venčit a dokonce i když je zapomenete nakrmit, jde o menší zlo, než kdy je krmíte moc často. Všechny funkce (např. topení, světlo) je možné ovládat automaticky, existují dokonce také automatické dávkovače krmení. Ale i bez toho dobře zařízená nádrž se správně voleným společenstvím ryb vydrží bez větší újmy týdenní nepřítomnost majitele, což o psovi, kočce či papouškovi lze říci jen ztěží. Zařídit jednou za týden krmení tedy nejspíš nebude problém ani při odjezdu na delší cesty. Mluvíme samozřejmě o sladkovodním akváriu, protože ta mořská jsou naopak náročná extrémně.

Dobré světlo prospívá rostlinám i rybám

Pokud nehodláte chovat obzvlášť choulostivé ryby, můžete se obejít i bez většiny technického zařízení, které příručky a prodejci vnucují. Jediné, co opravdu potřebujete, je světlo - a pokud nevíte nic o elektroinstalacích ve vlhkém prostředí, určitě si kupte speciální zářivky v akvaristické prodejně. Jen s dostatkem světla budou vodní rostliny produkovat kyslík pro dýchání ryb. A jen s dostatkem světla bude nádrž hezká.

Základním předpokladem ovšem je světlo správně navržené - tedy takové, které svítí do vody a ne pozorovateli do očí.

V běžném bytě a s méně náročnými rybami se obejdete i bez topení - ale většina tropických ryb (jiné se v akváriích nepěstují) má přesto raději, když je teplota alespoň 22 stupňů. Topným tělískem s termostatem tedy nic nezkazíte, nevyžaduje ostatně žádnou péči. Nutné není vzduchování - alespoň pokud není ryb zbytečně moc (malé potřebují nejméně 5 litrů prostoru na kus, velké od 8 litrů výš) a je tu dostatek rostlin v dobrém stavu.

Estetická hodnota vodního světa

Akvárium dokáže plnit řadu zajímavých funkcí. Pohled do zelenavého vodního světa uklidní lépe, než poskakující plameny v krbu. Nejeden majitel nádrže tak časem dospěje do stavu, kdy před ní sedává raději než před televizí. A pokud je akvárium velké a dobře zařízené, může se stát i působivou estetickou dominantou obytných prostor, kusem exotiky v jinak všedním životě, i místem, u něhož jsou setkání členů rodiny stejně příjemná a intimní jako třeba u stolu s hořícími svíčkami.


Na zakázku, nebo svépomocí?

Instalaci akvária a následnou péči o něj je možné buď svěřit specializované firmě, nebo realizovat svépomocí. První cesta je bez starostí - a pro laika jde také asi o jedinou možnost, jak mít mořské akvárium. Dodavatelská instalace a spolupráce s interiérovým architektem je vhodná, pokud se rozhodnete pro velkou nádrž. U instalace jsou cenové relace individuální podle rozměrů a náročnosti zakázky, při údržbě nádrže se ceny pohybují okolo 500 Kč/hod. plus náklady na dopravu a materiál. Naopak středně velké sladkovodní akvárium (cca 100 až 500?l) je zvládnutelné s minimem času a pořídit se dá už za cenu v řádech tísíců. Pokud se pro něj rozhod-nete, měla by následovat četba příruček, kterých je na trhu dost.

Ryby vhodné do domácí nádrže

Do akvária nelze dát všechny ryby, které se vám v prodejnách zalíbí. Velké nemohou být s malými, agresivní s mírumilovnými... Navíc by estetický pohled neměl při výběru převažovat i proto, že různé druhy mají různé nároky a pro začátečníka jsou vhodné jen některé. Zde přinášíme přehled některých efektních a přitom méně náročných druhů:

  • Živorodka duhová
  • Krunýřovec
  • Mečovka mexická
  • Tetra neonová
  • Čichavec zakrslý

Správné akvárium

1. Má být ve výšce očí sedících.

2. Nesmí na něj dopadat přímé sluneční paprsky.

3. Potřebuje dostatek umělého světla, které svítí do nádrže, ne do očí pozorovateli.

4. Je umístěno na dominantním místě v prostoru určeném k relaxaci.

AUTOR: Jan A. Novák
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů