Sobota, 20. dubna 2024

Úřad Prahy 6 znovu prověří stav stromů v Thákurově ulici. Je dobrý, říká další posudek.

Úřad Prahy 6 znovu prověří stav stromů v Thákurově ulici. Je dobrý, říká další posudek.

V pátek 16. dubna se bude odbor dopravy a životního prostředí Městské části Praha 6 znovu zabývat parkem v Thákurově ulici v pražských Dejvicích. Svolal na tento den ohledání stromů přímo na místě. Toto úřední jednání je součástí správního řízení, které iniciovala Technická správa komunikací a v němž chtěla získat povolení k pokácení všech stromů v parku. To však vyvolalo silnou vlnu nevole obyvatel Prahy 6 a proces byl pozastaven. Již několik odborných posudků včetně nejnovějšího přitom potvrdilo dobrý stav lip.

"Z nového znaleckého posudku Agentury ochrany přírody a krajiny, který byl letos zpracován vyplývá, že stav lipových alejí v parku je stále stejně dobrý, jako byl před rokem. Neexistuje tedy žádný důvod k plošnému vykácení parku", uvedl Martin Skalský ze sdružení Arnika, který se účastní správního řízení.

Podle něj by měl úřad žádost o pokácení stromů zamítnout a celou věc tím ukončit, protože žadatel nebyl schopen za celou dobu předložit jediný skutečný argument, proč by se o tak absurdním záměru mělo dále jednat.

Arnika upozorňuje, že tvrzení Technické správy komunikací jsou od počátku účelová a nepravdivá. V kauze nakonec vznikla celá řada odborných posudků, které potvrdily, že stav stromů je úměrný jejich věku a zhoršenému prostředí ve městě, ale žádná havárie jim nehrozí. Stromy přečkaly i silnou vichřici Emma v roce 2008.

Zatímco původně se zdálo, že Praha 6 je plošnému kácení nakloněna, radnice se nakonec pod tlakem veřejného mínění začala stromů zastávat. A to přesto, že si dříve nechala zpracovat studii o zúžení parku kvůli vybudování parkovacích míst. Spekulovalo se také o tom, že plán na kácení parku mohl souviset s připravovaným umístěním staveniště prodloužení trasy metra A.

Pokud se při nacházejícím kole úředních jednání prokáže, že neexistuje závažný důvod ke kácení stromů, jak požaduje zákon, bude muset úřad žádost Technické správy komunikací definitivně zamítnout.

Poznámky a další informace

(1) Znalecký posudek je ke stažení zde: http://www.arnika.org/res/data/083/009097.pdf?seek=1271181274

Kauze aleje v Thákurově ulici je věnována také stránka: http://www.mestaprozivot.arnika.org/thakurova

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů