Pátek, 19. dubna 2024

Úsporná revoluce v Rusku: Od žárovek rovnou k diodám

Úsporná revoluce v Rusku: Od žárovek rovnou k diodám

Moskva - Rusko by mělo v zájmu úspor energií přejít od klasických žárovek rovnou k diodám, s "přeskočením" zářivek. S nápadem přišla ministryně hospodářského rozvoje. Sami Rusové jsou však skeptičtí a s žárovkami se loučit nechtějí.

"Měli bychom přeskočit etapu zářivek a rychle přejít k diodovému osvětlení, přestože je nyní drahé. Dá se však očekávat, že při masové poptávce ceny během pěti let klesnou na čtvrtinu a stanou se dostupnými, a to vyřeší problém s osvětlením," argumentuje ministryně Elvira Nabiullinová.

LED diody zatím začínají pronikat do domácností jen pomalu. Dosud se využívají spíše jen pro místní nebo orientační osvětlení. Na trhu se však začínají objevovat i první příklady, kdy jsou diody použity i pro celkové osvětlení místností. Cena je ale zatím velmi vysoká.

V současnosti klasická žárovka o příkonu 75 wattů stojí v ruském obchodu okolo sedmi rublů (asi 4,50 Kč), zářivka 80 až 350 rublů (51 až 224 Kč) a nejmodernější dioda 300 až 1000 rublů (asi 190 až 640 Kč). Zářivka však mívá až osminásobnou životnost při pětinové spotřebě oproti žárovce o stejné svítivosti, dioda vydrží až třicetkrát déle a spotřebuje desetinu energie.

Na osvětlení se nyní v zemi spotřebuje okolo 12 procent veškeré vyrobené elektřiny. Podíl úsporného osvětlení, které lvím dílem pochází z dovozu, se odhaduje na čtvrtinu, tři čtvrtiny trhu stále patří žárovkám domácí produkce.

Loni v listopadu však ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsal zákon, který od 1. ledna 2011 zakáže prodej žárovek o příkonu 100 wattů a vyšším. O dva roky později má přestat výroba žárovek o 75 wattech, další rok i o příkonu 25 wattů.

Rusko se tak chystá následovat příklad Evropské unie, která prodej klasických žárovek o příkonu 100 wattů a vyšším zakázala již loni od 1. září, s výjimkou doprodeje stávajících zásob. Nahrazování klasických žárovek na trhu jejich ekologičtějšími alternativami by mělo podle Evropské komise ročně v celé unii ušetřit kolem 11 miliard eur (zhruba 280 miliard Kč).

Žárovky jsou v Rusku i vysoká politika. Často se jim přezdívá "Iljičovy lampičky" podle vůdce bolševické revoluce Vladimira Iljiče Lenina a jeho plánu elektrifikace země. Ale loni na podzim se delegátům sjezdu vládnoucí strany Jednotné Rusko už rozdávaly zářivky v krabičce s nápisem "Uspoříme Rusku energii".

V průzkumu, který dnes zveřejnil list Izvestija, 46 procent dotázaných vyjádřilo názor, že plány nahradit žárovky diodami jsou jen další "zadní vrátka" pro rozkrádání státních peněz, zatímco 29 procent si myslí, že nelze stát v cestě technickému pokroku a dalších devět procent považuje úspory za dobrou věc. Desetina však vyčká, než výdobytek techniky vyzkoušejí sousedi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů