Pátek, 19. dubna 2024

Při návštěvě podolské vodárny si lidé prohlédnou Prahu z 50metrové výšky

Při návštěvě podolské vodárny si lidé prohlédnou Prahu z 50metrové výšky

Podolská vodárna v Praze bude pravidelně každý čtvrtek otevřena veřejnosti. První prohlídka se uskuteční 22. dubna. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní technologické zázemí vodárny a navíc se podívají z téměř padesátimetrové vodárenské věže.

Podolská vodárna v Praze, oficiálně Muzeum pražského vodárenství, se každý čtvrtek otevře veřejnosti. Návštěvníci se podívají nejen mezi historické exponáty, ale nakouknou také do čerpací stanice. Dozvědí se, jak fungují čiřiče, a nakonec se podívají na ochoz vodárenské věže, odkud se jim naskytne jedinečný výhled na Pražský hrad, Vyšehrad, Smíchov i Petřín.

Zájemci si mohou od 20. dubna rezervovat vstupenky na stránkách www.prahatechnicka.cz nebo je zakoupit přímo v sídle Hospodářské komory hl. m. Prahy, nám. Fr. Kafky 7, Praha 1.

Prohlídky jsou určeny pro skupiny i jednotlivce. Počet osob ve skupině je omezen na 20. Trasa trvá přibližně dvě hodiny. Prohlídka není bezbariérová, vyžaduje určitou tělesnou zdatnost. Jedná se o schodiště na ochoz vodárenské věže.

Prohlídky pro skupiny se budou konat od 9 a 11 hodin, skupina do 10 osob zaplatí 1300 Kč, do 20 osob pak 2500 Kč. Prohlídky pro jednotlivce budou začínat ve 13 hodin, vstupné je 150 Kč.

Čiřiče
v Podolské vodárně

Čiřiče v Podolské vodárně

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Vodárna v Podolí byla uvedena do provozu roku 1929. Upravuje říční vltavskou vodu na vodu pitnou. Současná budova byla postavena na místě staré pražské vodárny. Projektoval ji Antonín Engel. Tenkrát zavedli vícestupňovou filtraci. Voda se provzdušňovala, třikrát filtrovala a dočišťovala na pomalých biologických filtrech. Při této úpravě byl výkon vodárny cca 400 litrů za sekundu.

V současné době zásobují Prahu vodou nádrže Želivka a Káraný. Podolská vodárna představuje důležitý rezervní zdroj pitné vody. Je schopná zajistit zásobu pitné vody asi do 48 hodin pro 70 procent pražských domácností.

Filtrace

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Úplný provoz se v Podolí zastavil po povodních roku 2002. Od té doby je vodárna pravidelně čtyřikrát za rok spuštěna a zkontrolována. Naposledy Pražanům tekla z kohoutku voda z Podolí na podzim roku 2007.

Podolská vodárna, Muzeum pražského vodárenství a úpravy vody v Praze Podolí, se zapojuje do projektu zážitkové turistiky. Zpřístupnění pražských kolektorů vzbudilo velký zájem, proto hlavní město připravuje další podobné programy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů