Úterý, 23. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Dovolte nám, abychom Vás pozvali na pracovní snídani s europoslancem Oldřichem Vlasákem na téma budoucí mobility, která se bude konat na Stálém zastoupení ČR při Evropské unii v Bruselu (15, Rue Caroly) 27. dubna 2010 od 8:30 do 10:00. Pracovní snídani pořádá CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU pod záštitou stálé představitelky ČR při EU, paní velvyslankyně Mileny Vicenové.
Jako řečníci vystoupí:
Oldřich Vlasák, český europoslanec, zodpovědný za stanovisko TRAN o návrhu nářízení stanovení o výkonnostních emisních normy pro lehká užitková vozidla
Ivan Hodač, generální sekretář ACEA (European Automobile Manufacturers´ Association)
Lars Holmqvist, výkonný ředitel CLEPA (European Association of Automotive Suppliers)
Jiří Feist, ředitel rozvoje podnikání skupiny ČEZ

Podle plánu eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika představí v roce 2011 Evropská komise nová opatření týkající se ochrany životního prostředí a využívání přírodních zdrojů. Opatření by mělo podnítit větší využívání recyklovaného materiálu při výrobě nových produktů. Udržitelný rozvoj a účinnost při využívání přírodních zdrojů je také jednou z hlavních iniciativ připravované strategie EU2020. Podle slov Potočnika se bude svět vzhledem k plánovanému nárůstu obyvatel potýkat s nedostatkem surovin a je proto nutné v rámci udržitelnosti rozvoje změnit způsob produkce a konzumace. Komise chce stimulovat tuto změnu pobídkami na snížení spotřeby a poptávky po přírodních materiálech ve všech odvětvích ekonomiky. Společně s tím plánuje také zavést poradenské a sledovací mechanismy.

Evropská komise tento týden odstoupila od návrhu na zřízení společné centrální platformy pro aukční prodej emisních povolenek oxidu uhličitého, který měl začít platit od roku 2013. Na naléhání Německa, Velké Británie, Španělska a Polska však bude tento návrh pozměněn. Členským státům bude nově nabídnuta možnost zažádat o to, aby byla prodloužena doba obchodování s emisemi na národní úrovni až do roku 2016. I přesto je tento centralizovaný systém považován za dobrý krok, který minimalizuje náklady na celý proces obchodování s povolenkami. Systém obchodování také zlepší jednání se zeměmi z celého světa a pomůže tak ke snížení emisí skleníkových plynů o 20 procent do roku 2020.

Evropská komise v čele s eurokomisařem pro životní prostředí Janezem Potočnikem zahájila kampaň, která má za cíl zvýšit povědomí občanů o problémech souvisejících se ztrátou biodiverzity. Impulsem pro kampaň se staly výsledky evropského průzkumu, ze kterých vyšlo najevo, že pouze necelé dvě pětiny obyvatel slyšely o pojmu biodiverzita a ještě menší množství respondentů ví, co tento pojem znamená. Většina dotazovaných se však shodla na tom, že ztráta biodiverzity je vážným problémem, který Evropu do budoucna ovlivní. Cílem kampaně je tedy mimo jiné seznámit občany s touto problematikou pomocí webových stránek a různých propagačních akcí a vysvětlit jim, jak oni sami mohou tuto situaci ovlivnit.

Zástupci Evropské unie v čele s jejím prezidentem Hermanem Van Rompuyem se 12. dubna 2010 přidali k mnoha účastníkům summitu ve Washingtonu týkajícího se jaderných zbraní. Podle představ amerického prezidenta Baracka Obamy by měly být do roku 2013 zajištěny světové zásoby plutonia a vysoce obohaceného uranu. Ty jsou totiž nejdůležitější složkou pro výrobu jaderných zbraní. Důvodem je především přetrvávající strach, že by se tento materiál mohl dostat do rukou teroristů. Obama doufá v uzavření dohody. Kromě Van Rompuyho se summitu účastnil také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová, španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero, italský premiér Silvio Berlusconi, švédský premiér Fredrik Reinfeldt a za českou stranu také premiér Jan Fischer.

Evropská komise vyhlásila 13. března 2010 novou výzvu z rámcového programu Konkurenceschopnost a inovace (CIP), která se zaměřuje na oblast podnikání v ekoinovacích. Výzva je rozdělena do čtyř kategorií, jimiž jsou recyklace materiálů, udržitelné stavitelství, oblast potravin a nápojů a zelené podnikání. Výzva je určena zejména malým a středním podnikům, které disponují službami nebo výrobky z jedné z těchto kategorií, ale potřebují finanční podporu. V rámci výzvy je vyčleněno 35 milionů euro, přičemž jeden projekt může obdržet finanční obnos odpovídající až 50 procentům celkových nákladů a největší šanci na úspěch mají projekty, jejichž produkty jsou v rámci účinnosti zdrojů nejméně náročné na spotřebu surovin. Rámcový program Konkurenceschopnost a inovace probíhá v období 2008 až 2013 a celkově je na něj vyčleněno 200 milionů euro.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů