Sobota, 20. dubna 2024

LETOŠNÍ VÝSTAVY EDO OVLÁDL YANN - ARTHUS BERTRAND

LETOŠNÍ VÝSTAVY EDO OVLÁDL  YANN - ARTHUS BERTRAND

Letošní festival Ekologických dnů Olomouc obohatily tři drobné soubory velkoplošných fotografií Yanna Arthuse Bertranda. Francouzský umělec začínal fotografováním zvířat. Nadhled nad svou původní tvorbou získal, když se společně se svým fotoaparátem vznesl vysoko nad jednotlivé živé tvory. Po celém světě proslul svými fotografiemi ze vzduchu, když zvířata mizela ve svém prostředí pod vrtulníkem nebo horkovzdušným balónem. Do popředí jeho zájmu se dostala Země. Její tvary, barvy, živelnost, proměny, podoby. Jeho letecké fotografie jsou jednoduché a líbivé. Zaplavily prestižní časopisy po celém světě, například National Geografic.
Když uváděl jednu ze svých přednášek, na kterou přiletěl letadlem, upozornil své posluchače, že tímto letem uvolnil do ovzduší 9 tun CO2, tedy tolik, jako váží dva sloni. Tolik vyprodukuje jeden Francouz za rok. To znamená, že by to měl nějak vykompenzovat a po příletu domů zbavit Zemi jednoho Francouze. Pak všem v zaplněném sále ukázal své snímky ukazující ohromnou moc moderního člověka, která dokáže pozměnit tvář Země. Jeho postoj je umělecký a zároveň politický, agitující. Poslední charakteristika je mu často vytýkána. On však pouze fotí, co ze vzduchu vidí.
Společně s Lucem Bessonem vytvořil dokument "Home", ódu na naši planetu, kterou tvoří filmový záznam putování po 50 zemích světa.
Ve spolupráci Sluňákova (pořadatelem festivalu) a Francouzského kulturního centra v Olomouci byly připraveny tři výstavy. S ohlasem se setkala již ukončená výstava přímo v Horce nad Moravou, která fotografiemi přibližovala téma obnovitelných zdrojů energie. Přesto až do konce dubna mohou návštěvníci Ekologických dnů Olomouc zhlédnout ještě dvě výstavy známého umělce. Výstavu "Biodiverzita" na olomoucké radnici v prostorách před zasedací místností primátora a výstavu "Voda - zdroj života" v prvním patře budovy Olomouckého kraje. Ostatní výstavy a celý program Ekologických dnů Olomouc najdou zájemci na internetových stránkách www.slunakov.cz a na teletextu ČT 1 (str. 586).



VŠECHNY VÝSTAVY EDO 2010 - PROGRAM:
pořádané:
Francouzské kulturní centrum, SmOL, Olomoucký kraj, Arnika, DDM Olomouc, Sluňákov - více na www.slunakov.cz.
OBNOVITENÉ ZDROJE ENERGIE, 16. 3. - 9. 4., Sluňákov - Horka nad Moravou.
HLEDÁNÍ DUŠE KRAJINY, fotografie. 9. 4. - 5. 5., Sluňákov - Horka nad Moravou.
ZACHRAŇME STROMY, 6. 5. - 20. 5., Sluňákov - Horka nad Moravou.
BIODIVERZITA, 1. 4. - 1. 5., Statutární město Olomouc - radnice.
VODA - ZDROJ ŽIVOTA, 1. 4. - 30. 4., Olomoucký kraj.
BAREVNÝ SVĚT, POZNEJ A CHRAŇ. 12. 4. - 7. 5., Galerie DDM Olomouc.
MODRNÍ LÁTKOVÉ PLENY. 26. 4. - 30. 4., Hnutí Duha, Dolní n. 38.
WWW.SLUNAKOV.CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů