Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologický projekt v česko-německém pohraničí

V německém městečku Arnschwang, 8 km od českých hranic, byla zahájena stavba bioplynové stanice, která sníží emise oxidu uhličitého o více než 40 000 tun ročně a přispěje tak ke zlepšení ovzduší v celém regionu.

Ekologický projekt v česko-německém pohraničí

Nová bioplynová stanice společnosti Erdgas Schwaben představuje investici cca 4 miliony eur a bude v německém Arnschwangu poblíž hraničního přechodu Folmava uvedena do provozu na podzim roku 2010, jen několik měsíců od oficiálního zahájení stavby. Ročně by měla vyrobit zhruba 65 milionů kilowatthodin klimaticky neutrální energie, tedy energie, která nezatěžuje životní prostředí. Vyrobený bioplyn zajistí zásobování energií pro zhruba 5000 domácností a výrazně sníží emise oxidu uhličitého, které způsobují narušení klimatu v celém regionu včetně příhraničních oblastí České republiky. Vybudováním čtvrté bioplynové stanice pak bude společnost Erdgas Schwaben dodávat energii získanou z biomasy do cca 15 000 domácností.

Bioplynová stanice v Arnschwangu bude využívat kukuřičnou biomasu z České republiky, která je vhodná pro získávání energie. Bioplyn se získává zkvašením biomasy na základě unikátního principu "Sinnrgie". Tato revoluční metoda, která byla vyvinuta vědci z oblasti zemědělského výzkumu Stefanem a Norbertem Sauterovými, výrazně zjednodušuje a zlevňuje produkci bioplynu. Tím se tato energeticky úsporná bioplynová stanice stává sama vzorem pro ostatní v dosažení úspor energie. Již na podzim letošního roku se očekává produkce cca 700 Nm3 bioplynu za hodinu.

Roční kapacita zásobování sítě bude činit 65 mil. kWh. Bioplynová stanice bude navíc doplněna o zařízení na zušlechtění bioplynu od firmy erdgas schwaben. Jako technologii úpravy a čištění bioplynu společnost zvolila tzv. tlakovou vodní vypírku. "Tato technologie se osvědčila jako spolehlivá a velmi hospodárná," vysvětluje Markus Kittl, technický ředitel firmy Erdgas Schwaben.

Erdgas Schwaben je dodavatel energie se sídlem v německém Augsburku. V současné době zde pracuje 260 zaměstnanců, kteří v sedmi pobočkách zajišťují optimální dodávky energie do veřejných zařízení i domácností ve 172 německých městech a obcích. Erdgas Schwaben má v celoněmeckém měřítku vedoucí postavení, co se týče inovací v oblasti využití bioplynu. Management společnosti klade důraz zvláště na téma ochrany klimatu: "Našimi vůdčími motivy jsou služba zákazníkům, bezpečnost a trvalá ochrana životního prostředí v regionu. Myslíme na budoucnost nás všech a proto jednáme již dnes," říkají oba jednatelé firmy Erdgas Schwaben Markus Kittl a Klaus-Peter Dietmayer.

Vybudováním další bioplynové stanice v Arnschwangu se Erdgas Schwaben stane jediným dodavatelem energie v Německu, který bude disponovat již čtyřmi fungujícími provozy tohoto typu a do stávající plynovodní sítě bude dodávat cca 233 mil. kWh ročně. Přínos projektu je nejen v pozitivním dopadu na životní prostředí, ale energie vyrobená v rámci regionu z obnovitelných zdrojů přináší také nezávislost na centrálních dodavatelích, vytváří lokální pracovní místa a podmínky pro spravedlivý podíl na energetickém trhu.


Stavitel.iHNed.cz Autor/ři: Jiří Kučera, Stavitel
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů