Pátek, 29. března 2024

Mostecké ekocentrum zahajuje na Den Země poradenství k programu Zelená úsporám

Mostecké ekocentrum zahajuje na Den Země poradenství k programu Zelená úsporám

Ekologické centrum Most oslaví letos kulaté narozeniny. Informace o životním prostředí poskytuje již 10 let. Za dobu svého působení zodpovědělo přibližně 9 tisíc dotazů, zpracovalo stovky analýz a studií a realizovalo celou řadu vlastních environmentálně vzdělávacích projektů. Centrum, které se jako jediné v republice zaměřuje na monitoring imisní situace a nestandardních událostí v průmyslových podnicích, zodpovídá také dotazy související s ekospotřebitelstvím. Na letošní Den Země zahajuje poskytování bezplatného poradenství k programu "Zelená úsporám".

Nejčastěji se veřejnost obrací na ekoporadce mosteckého ekocentra s dotazy na aktuální kvalitu ovzduší. Informace o imisní situaci a rovněž zprávy o nestandardních událostech navíc ekocentrum publikuje také prostřednictvím svých internetových stránek. Volající se rovněž zajímají o proble­matiku odpadů, kácení stromů a nepořádek na veřejných prostranstvích. Zvýšený zájem o tuto problematiku byl zaznamenán zejména poté, co ekocentrum spustilo projekt "Most - čisté město", který je zaměřen na problematiku komunální ochrany životního prostředí a jehož výstupem byla také populárně osvětová publikace pro žáky základních škol. "Těší nás, že vzrůstá počet dotazů, ze kterých je znát, že se lidé začínají více zajímat o dopad své činnosti na životní prostředí a lidské zdraví. Nechybí tak dotazy typu - jak ekologicky zneškodnit starou eternitovou střechu nebo jak ekologicky vytápět rodinný dům." sdělila Soňa Hykyšová, vedoucí mosteckého ekocentra, které rozšířilo svoji činnost v roce 2006 také do Kralup nad Vltavou.

Ekocentrum funguje od roku 2010 jako poradenské centrum spolupracující s programem "Zelená úsporám". Ekoporadci jsou připraveni poskytovat potenciálním žadatelům bezplatné a nezávislé poradenství zaměřené na různé typy podpory v rámci zmíněného programu. Poradenství probíhá jak po telefonu, tak je možné zasílat dotazy e-mailem nebo konzultovat svůj záměr osobní návštěvou v ekocentru. V průběhu roku navíc ekocentrum chystá několik seminářů pro žadatele. První ze seminářů bude zahájen v květnu. Žadatelé mají možnost obrátit se kromě mosteckého ekocentra také na další poradenská centra, jejichž seznam naleznou na internetových stránkách www.zelenausporam.cz. "Oproti poradenství a vyřizování žádostí o dotace, které nabízí např. stavební firmy, poskytují poradenská centra, včetně mosteckého ekocentra, nezávislé poradenství, které není vázané k nákupu služby u konkrétního dodavatele. Seznámí žadatele krok za krokem s postupem podání žádosti, alternativami úspor, s možnými úskalími a na závěr doporučí energetické auditory či dodavatele v regionu, ze kterých si žadatel sám vybere." dodala Hykyšová. Mostecké ekocentrum zahajuje poradenství k programu "Zelená úsporám" symbolicky na Den Země. Veřejnost z Mostecka, Chomutovska, Teplicka a Lounska má však možnost obracet se na ekocentrum se svými dotazy k tomuto programu až do června příštího roku.

Program Zelená úsporám je zaměřen na podporu instalací zdrojů na vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také investic do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. Podporováno je kvalitní zateplování rodinných domů a bytových domů, náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla, instalace těchto zdrojů do nízkoenergetických staveb a také výstavba v pasivním energetickém standardu.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří

Budovatelů 2830, 434 37 Most

Tel.: 476 208 706, fax: 476 703 992

E-mail: ecmost@vuhu.cz ; www.ecmost.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů