Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČTVRTEČNÍ NÁVŠTĚVA MINISTRYNĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODSTARTUJE MARATÓN BESED EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC (EDO) 2010

ČTVRTEČNÍ NÁVŠTĚVA MINISTRYNĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODSTARTUJE MARATÓN BESED EKOLOGICKÝCH DNŮ OLOMOUC (EDO) 2010

Jen pár dnů po svém jmenování prezidentem republiky navštíví nová ministryně ŽP ČR Ing. Rut Bízková Olomouc. V rámci programu festivalu Ekologické dny Olomouc, který pořádá Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, bude ve čtvrtek na Den Země 22. dubna přítomna programu v Divadle hudby, který začíná oproti předpokladu o hodinu později, od 19 hodin (!). Večer je věnován oslavě přírody na sever od Olomouce, lužních lesů Litovelského Pomoraví. Jejich zákonná ochrana začala před dvaceti lety. Přesně tak dlouho existuje katedra ekologie na UP a také samotný festival EDO. Na večeru se bude moci veřejnost dozvědět informace o regionální přírodě, lidech, kteří ji obývají a také o současné podobě unikátního projektu "Dům přírody Litovelského Pomoraví", který je podkladem pro vznik návštěvnického centra CHKO v okolí nízkoenergetického domu Sluňákov v Horce nad Moravou.
Na tento večer bude navazovat víkendový maraton besed. Zdeněk Neubauer poznamenal o tomto setkání lidí, že má charakter "společné porady o našem světě". Václav Cílek ve sborníku "Krajinou pochybností" popisuje atmosféru mnoha lidí v málo větraném sále takto: "To co se mi na Ekologických dnech Olomouc nejvíce líbí je, že organizátoři vůbec nepočítají s tím, že lidé by také měli jíst a dýchat." Václav Bělohradský ve své poslední knize "Společnost nevolnosti" píše: "(Ekologické dny Olomouc) jsou pro mě velmi důležité, publikum, s nímý se tam potkávám, je podivuhodně otevřené. Mnoho z úvah sebraných v mé knize jsem poprvé formuloval tam, při svých ranních nedělních setkáních v Divadle hudby.
Letos svou nedělní úvahu Václav Bělohradský nazval "O postsekulární společnosti". Navíc jej jeho posluchači budou moci vidět s Pavlem Baršou a Ladislavem Šerým v diskusi o konci intelektuálů v Čechách a s Martinem Škabrahou a Ondřejem Švecem v besedě: "K čemu je ekologům Avatar?" Bouřlivý vývoj současných rozporů v probíhající reformě vědy budou reflektovat Jan Zrzavý, Neela Winkelmannová-Heyrovská, Tereza Stöckelová a Helena Storchová. O tématu životního prostředí v médiích, o nezávislosti médií a také o tom, zda plní média veřejnou službu nebo pouze slouží zájmům mocných, budou mluvit novináři Ivan Hoffman, Václav Žák, Jakub Patočka a Jiří Zajíc. Dva naprosto odlišné pohledy na život domorodců v pralesích podají biolog, filosof, prozaik a básník Stanislav Komárek a dokumentarista Viliam Poltikovič. Svérázný život motýlů uvede zoolog Martin Konvička a možné inteligence rostlin se dotkne bioložka Fatima Cvrčková. Téma vztahu umění a přírody nastíní Václav Magid. Vlastní pohled na náš přirozený svět představí filosof Pavel Kouba. O zkoumání přírody a lidské nouzi promluví Zdeněk Kratochvíl. O depolitizované moderní společnosti budou diskutovat Pavel Barša, Martin Škabraha, Mirek Vodrážka a další.
Besedy Ekologických dnů Olomouc tedy i letos nabízejí mnoho zajímavých témat prostřednictvím úvah velice osobitých hostů. Pokud lidé mají zájem o poznávání a porozumění komplikovanému vztahu lidí a přírody, pokud nechtějí znát pouze odpovědi, ale inspirují je zajímavé otázky, pokud jsou zvídavými laiky, kteří si chtějí pěstovat svůj vlastní názor na mnoho podstatných společenských témat, pokud se chtějí alespoň na chvíli vyhnout kampaním, televizím a počítačům, pak by pro ně mohl být program Ekologických dnů Olomouc v Divadle hudby Olomouc příjemně stráveným časem.
Bližší informace najdou zájemci
na internetové adrese www.slunakov.cz
nebo na teletextu ČT 1 (str. 586).

BESEDY EDO V DIVADLE HUDBY OLOMOUC: 22. 4. - 25. 4.

22. 4. čtvrtek
19:00 DVACET LET LITOVELSKÉHO POMORAVÍ. DVACET LET EDO. DVACET LET KATEDRY EKOLOGIE UP. Komponovaný program s účastí ministryně ŽP ČR a dalšími představiteli MŽP, AOPK, ČIŽP, SMO a Olomouckého kraje. Příroda, lužní krajina a lidé. Projekt Dům přírody Litovelského Pomoraví. Programem provázejí písně valašského lesníka Jana Žambocha.

23. 4. pátek
16:00 ST. KOMÁREK, VILIAM POLTIKOVIČ: Amazonie, Peru. 17:30 MARTIN KONVIČKA: O motýlech. 19:00 ANTON MARKOŠ: ČÁRA mezi světem tělesným a virtuálním.

24. 4. sobota
10:00 FATIMA CVRČKOVÁ: O rostlinách. 13:30 VÁCLAV BĚLOHRADSKÝ, ONDŘEJ ŠVEC, MARTIN ŠKABRAHA: K Čemu je ekologům Avatar? 15:00 PAVEL BARŠA, VÁCLAV MAGID, TEREZA STÖCKELOVÁ, MIREK VODRÁŽKA, M. ŠKABRAHA: Kritika depolitizovaného rozumu. 16:30 ZDENĚK KRATOCHVÍL: Lidská nouze a zkoumání přírody. 18:00 T. STÖCKELOVÁ, NEELA WINKELMANN-HEYROVSKÁ, HELENA STORCHOVÁ, JAN ZRZAVÝ: Věda, svět expertů - svět laiků. 20:00 V. MAGID: Environment, příroda a umění.

25. 4. neděle
10:00 V. BĚLOHRADSKÝ: O postsekulární společnosti. 13:30 PAVEL KOUBA: Je svět života "přirozený"? 15:00 P. BARŠA, V. BĚLOHRADSKÝ, LADISLAV ŠERÝ: Konec intelektuálů v Čechách? 17:00 VÁCLAV ŽÁK: Ústava v médiích aneb kabaret. 18:30 IVAN HOFFMAN, JAKUB PATOČKA, V. ŽÁK, JIŘÍ ZAJÍC: Na čí straně jsou novináři?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů