Pátek, 29. března 2024

DNES JE MEZINÁRODNÍ DEN PROTI HLUKU

DNES JE MEZINÁRODNÍ DEN PROTI HLUKU

Hradec Králové - Od roku 2004 je 21. duben vyhlášen Mezinárodním dnem proti hluku pod záštitou Hudebně ekologického sdružení (HUDEKOS). Kreativní tým hradecké Studijní a vědecké knihovny se letos k tomuto dni připojí vytvořením koridoru ticha, a to před knihovnou od 11 do 16 hod.

Pro každou knihovnu je příznačná její vnitřní atmosféra, klid a ticho, co dovoluje každému nerušené obohacování se informacemi při studiu.

Knihovna chce proto upozornit také na hluk, s jakým se setkáváme den co den ve venkovním prostředí jejího bezprostředního okolí - ruch města. Proto bude v určený den před knihovnou zřízen tzv. "koridor proti hluku" a "tichá místa".

Procházející lidé budou oslovováni a vyzýváni k průchodu koridorem. Na jeho začátku obdrží špuntíčky do uší, s jejichž pomocí se na chvíli vymaní ze zajetí okolního hluku. Tak vznikne kontrast v souvislosti s partnerem akce, kterým je Majáles 2010.

Dnes tak bude občanům Hradce Králové zprostředkováno příjemné ticho, zatímco v pátek si budou moci vychutnat příjemný hluk v podobě hlavního hudebního programu Majálesu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů