Pátek, 19. dubna 2024

Erupce islandské sopky prý zlepšila ovzduší nad Evropou

Erupce islandské sopky prý zlepšila ovzduší nad Evropou

Londýn/Oslo - Erupce islandské sopky a s ní spojená krize v evropské letecké dopravě měly podle některých expertů pozitivní dopad na životní prostředí. Zatímco běžně letadla nad Evropou denně vyprodukují asi 510.000 tun oxidu uhličitého, v době největší odstávky dosahovaly letecké emise maximálně 170.000 tun. Vulkán sice chrlil množství popela, oxidu uhličitého z něj do vzduchu unikalo ale jen 150.000 tun, uvedli vědci.

Agentura Reuters nicméně upozornila, že celkové dopady na ovzduší je těžké hodnotit, protože kvůli kolapsu letecké dopravy jezdilo po Evropě víc automobilů a autobusů, které rovněž vypouštějí do atmosféry skleníkové plyny.

První analýzy kvality vzduchu kolem dvou nejrušnějších londýnských letišť Heathrow a Gatwick každopádně ukázaly, že znečištění vzduchu se výrazně snížilo, podotkla organizace zabývající se čistotou ovzduší britské metropole London Air Quality Network. "Kupříkladu exhalace oxidu dusičitého zde od čtvrtka do soboty klesly na nulu," dodal úřad.

Organizace zdůraznila také snížení hlučnosti po odvolání letů. "Kvalita života se vzhledem k poklesu hluku zásadně zlepšila. Dostáváme spoustu e-mailů, v nichž si to lidé pochvalují," píše London Air Quality Network.

Z údajů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) vyplývá, že letecká doprava ve 32 evropských zemích v roce 2007 denně vyprodukovala 510.000 tun oxidu uhličitého. Při odvolání dvou třetin letů tak ubývá 340.000 tun emisí za den, v čemž ještě nejsou započítány zrušené mezikontinentální lety, napsala agentura Reuters.

Video: Aktivita sopky zeslábla, Evropa otevírá nebe
21.04.2010, 13:05, autor: ČTK/AP, zdroj: ČTK/AP

Sopka pod ledovcem Eyjafjallajökull podle geologa Colina Macphersona z Durhamské univerzity v prvních dnech své erupce minulý týden vysílala do vzduchu 150.000 tun oxidu uhličitého.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů