Pátek, 29. března 2024

V sobotu města ožijí aktivitami ke Světovému dni laboratorních zvířat

V sobotu města ožijí aktivitami ke Světovému dni laboratorních zvířat

Svoboda zvířat pořádá u příležitosti Světového dne laboratorních zvířat - 24.4. - několik akcí. Cílem je upozornit veřejnost na skutečnost, že v laboratořích stále zbytečně trpí miliony zvířat a nabídnout alternativu.
V pokusných laboratořích po celém světě je každoročně použito přibližně 115 milionů zvířat. Zvířata jsou používána nejen k výzkumu nemocí a testování léků, ale také k testování veškerých chemických látek, alkoholu, cigaret, drog a dalších výrobků. O. s. Svoboda zvířat poukazuje nejen na problémy etické, ale
i vědecké. "Mezidruhové rozdíly v anatomii a fyziologii jednotlivých živočišných druhů způsobují nepřenositelnost výsledků z pokusů na zvířatech na člověka," vysvětluje Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech. "V mnoha případech se pak při klinickém testování látek objevují vedlejší účinky, které se při testech na zvířatech neprojevily," říká Večlová. Svoboda zvířat z těchto důvodů dlouhodobě vyzývá k větší podpoře vývoje alternativních metod a k zákazu testování a výzkumu na zvířatech.
V letošním roce chceme poukázat především na to, že kvůli naší kráse stále trpí zvířata. I když v EU platí zákaz testování kosmetiky na zvířatech, tento zákaz obsahuje až do roku 2013 výjimky a nadále tak umožňuje testování kosmetických složek na zvířatech. Zákaz se navíc vztahuje pouze na kosmetiku, nikoli na testování prostředků pro domácnost. Svoboda zvířat upozorňuje i na to, že mnohé kosmetické společnosti klamou své zákazníky různými zavádějícími tvrzeními na obalech. "Z těchto důvodů spotřebitelům doporučujeme výrobky značek s certifikáty Humánní kosmetický standard (HCS) a Humánní standard pro prostředky pro domácnost (HHPS), které zaručují netestování konečných výrobků i jednotlivých složek na zvířatech," říká Večlová. Mezi tyto značky dostupné v ČR patří např. Freeman, Kiss My Face, Manufaktura, Marks & Spencer, Mary Kay, Urtekram a Yves Rocher.
V Praze a Plzni se v těchto dnech můžete setkat s informačními stánky Svobody zvířat. Na nich budou veřejnosti zdarma k dispozici informační materiály o pokusech na zvířatech, ale i o dalších tématech ochrany zvířat. 22. 4. od 11 do 17 hodin to bude stánek v Praze na Florenci, 26. 4. od 12 do 18 hodin v Plzni před Západočeským muzeem. Na stáncích naleznou návštěvníci kromě informačních materiálů také výstavu o pokusech na zvířatech a alternativních metodách.
Kromě informačních stánků bude 24. 4. v ulicích desítek českých i slovenských měst téměř stovka dobrovolníků rozdávat seznamy kosmetiky a prostředků pro domácnost netestovaných na zvířatech. Tento seznam obsahuje společnosti s certifikáty HCS a HHPS a přehled dalších certifikátů, které jsou často uváděny na výrobcích. Seznam lze nalézt i na webových stránkách www.netestovanonazviratech.cz.

V nejbližších dnech bude také spuštěna nová verze webových stránek www.pokusynazviratech.cz, na nichž lze nalézt informace o pokusech na zvířatech, alternativních metodách i možnostech, jak se zapojit do ochrany zvířat.

Kontaktní osoba: Bára Večlová, pokusy@svobodazvirat.cz, 777 835 651
Více informací:
www.svobodazvirat.cz
www.pokusynazviratech.cz
www.netestovanonazviratech.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů