Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Aši na Chebsku se v letošním roce výrazně změní nakládání s komunálním odpadem. Vernéřovskou skládku, kam je v současné době svážen, totiž v brzké době čeká definitivní uzavření. Město proto vybralo jinou lokalitu - na výjezdu z Aše směrem na Hranice, kde vybuduje nový areál překladiště s dalšími pracovišti. Cílem projektu za zhruba 40 milionů korun je, aby všechna zařízení pro nakládání s komunálním odpadem byla sloučena dohromady a občané je tak našli na jednom místě, řekl ašský starosta Dalibor Blažek.

Českou biopotravinou r. 2009 se stal švestkový biodžem vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. Vítězové převzali cenu 9. dubna na slavnostním vyhlášení výsledků v Praze, po konferenci Bio Summit. Do 8. ročníku soutěže nominovalo 18 výrobců biopotravin celkem 39 výrobků v 6 kategoriích. Vyhlašovatelem je Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. "Soutěž i letos potvrdila, že čeští potravináři jsou schopni vyrobit velmi kvalitní výrobky. Vítězům gratuluji a doufám, že výrobky si získají oblibu i u konečných zákazníků," komentuje Tomáš Kreutzer, ředitel PK ČR.

Motoristé objevili díru v zákoně, která umožňuje vyhnout se takzvané ekologické dani při převodu staršího auta. Vůz fiktivně převedou na invalidu.
Finta spočívá v tom, že se podvodníčci domluví s původním majitelem, aby auto odhlásil do takzvaného polopřevodu na někoho známého s průkazem ZTP. Invalidé jsou od poplatku osvobozeni. Akci filutové dokončí tím, že si obratem nechají vůz už také bez daně přehlásit na sebe. Úředníci jsou podle Plzeňského deníku zatím bezmocní. Řešením by podle nich mohla být podmínka, která by vyžadovala. aby vůz musel být na invalidu přihlášený delší dobu, třeba minimálně půlrok.

Stát plánuje na Pačejovsku skladovat radioaktivní odpad, obce to odmítají. Už sedm let trvá úsilí Chanovic a Pačejova na odvrácení státního projektu o vybudování úložiště. V roce 2050 by v dané lokalitě vznikly hlubinné sklady o rozloze tří set hektarů. Stát zaujal neměnné stanovisko a jak se informoval David Havlena u starosty Chanovic Petra Kláska, jednání bylo od počátku zcela direktivní.
Správa úložišť radioaktivních odpadů pochybení státu připouští a s obcemi začalo veřejně jednat. Obyvatelé ale nechtějí o úložišti nic slyšet. Panují obavy nejen z hrozby radioaktivních úniků, ale také z plánované výstavby, která by trvala zhruba patnáct let.

V září se premiér Jan Fischer přesune do Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Jako viceprezident banky bude mít na starosti aktivity banky v otázkách životního prostředí a udržitelného rozvoje.

V Libčebvsi na Lounsku se má během letošního roku měřit hluk v domech. Měření by mělo zjistit, jaký vliv má blízká silnice Most - Lovosice na zdraví lidí. Měření zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic v rámci celorepublikové akce. V Libčevsi bude měření probíhat ve vybraných objektech v blízkosti hlavní komunikace

Dosud uzavřené prostory Podolské vodárny se poprvé otevírají veřejnosti. V rámci projektu zážitkové turistiky bude přístupná turistů unikátní technická stavba metropole. K vidění budou prostory, kde se čistí voda, ale i 50 metrů vysoký ochozu vodárny. Na něj se musí vystoupat po 178 schodech, ale výhled na Prahu stojí za to.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů