Pátek, 29. března 2024

Ignorují značky, ničí tak přírodu

Ignorují značky, ničí tak přírodu

Blanensko - Turisté nerespektují značené trasy, cyklisté vyjíždějí z cyklostezek. Několik tras na Blanensku kvůli tomu bylo zrušeno.

Blanensko křižuje pět set sedmdesát kilometrů tras vyznačených pro pěší či cyklisty. Některé z nich ale musel nechat Klub českých turistů vymazat z map kvůli tomu, že výletníci je nerespektovali a devastovali přitom přírodu v Moravském krasu nebo ničili pěstitelům úrodu v polích.

0šemetné mohou být procházky Moravským krasem, kde se lidé téměř dotýkají chráněných území. "Turistická značka vedla například i prudkou strání v místě, které radši nebudu jmenovat. Lidé si tam ale cestu zkracovali a kopec sbíhali dolů. Způsobovali tak v půdě erozní díry," upozornil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Začala tedy jednání o pořízení zábradlí nebo úprav u cesty. Klub českých turistů, který se o trasy stará, na tyto úpravy ale neměl peníze. Proto byla stezka zrušena.

Krasem vedou místy i úzké chodníčky, kde pěší kličkují mezi cyklisty. Musí si tedy vyhýbat. "Kola pak vyjedou z cesty a dělají problémy. Na cestě od Hutě Františky k Býčí skále je zase značená cyklistická trasa na silnici. Přesto cyklisté zajíždějí na naučnou stezku vedoucí po levém břehu Křtinského potoka, kde pak dochází ke stejnému problému," popsal dále Štefka.

Výletníci se podle něj vydávají také k portálkům veřejnosti nepřístupných jeskyní. "Vedou tam vyšlapané cestičky. Musíme tam odklízet odpadky i ohniště. Nedávno jsme dokonce v jedné z jeskyní likvidovali sídlo bezdomovce," doplnil Štefka.

O ohleduplnost žádají výletníky také členové Klubu českých turistů. U říčky Bělá blízko Lhoty Rapotiny umístili cedule s varováním, aby lidé nechodili do pole, jinak bude trasa zrušená. "Stávalo se, že se cyklisté nevydali po břehu Bělé, ale vzali to po hraně pole. Když tam uviděli vyjetou cestu ostatní, pustili se po ní také. Vlastník pozemku pak chtěl tuto trasu nechat zavřít. Umístili jsme tam tedy ceduli a to pomohlo," přiblížil Jiří Janás z Klubu českých turistů.

Zrušen už byl úsek trasy vedoucí přes Újezd u Kunštátu. Vznikla tam totiž pastviska. "Bylo nebezpečné pouštět lidi mezi pasoucí se dobytek," podotkl Janás. Letos by podle něj turisté o žádnou z tras přijít neměli. Třetinu ze stezek se navíc chystají značkaři během dubna projít a značení tam obnovit. Jako každý rok.

"Zamíříme třeba na Boskovicko a Kořenecko. Došlo tam totiž ke změnám značení lyžařských tras. S sebou si bereme kromě krabičky s barvami také pilky a kladívka, abychom si poradili s různými větvemi a křovím. Značky přece musí být vidět," uvedl Janás s tím, že mnohdy likvidují i stopy po neukázněných turistech.

Ti si někdy odnesou z cest třeba turistickou značku. "Směrovky jsou pouze přišroubované a někteří lidé si je berou s sebou jako suvenýr. Dokonce jsem je viděl v některých zahrádkách," dodal Janás. Ten vyráží obnovovat značky také do měst. Práci mu ale znesnadňují reklamy umístěné na sloupech. Značky zanikají také na okapech, které majitelé domů vyměňují.

"Každý rok nás obnova značení stojí do čtyřiceti tisíc korun. Musíme totiž zaplatit také směrovky nebo stojany na mapy," uzavřel Janás.
Klubu českých turistů pomáhají peníze ze státního rozpočtu i krajského úřadu. "Na značení cest a cyklotras letos máme pro celý Jihomoravský kraj vyčleněno jeden milion korun. Kam kolik peněz poputuje, o tom budeme teprve rozhodovat," sdělil mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů