Čtvrtek, 25. dubna 2024

Haug: Motor formule 1 bude od roku 2013 menší, ale ekologický zázrak nečekejte

Haug: Motor formule 1 bude od roku 2013 menší, ale ekologický zázrak nečekejte

Sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug souhlasí s ohleduplností k životnímu prostředí, ale připomněl, že formule 1 jako vrchol motorsportu nebude nikdy excelovat v ekologických disciplinách.

Uvedl to v rámci debat na téma změny pohonných jednotek od roku 2013. Současné osmiválcové agregáty o objemu 2,4 litru nahradí něco jiného, ale zatím nikdo neví co. Jednou z možností je redukce objemu a přeplňování. Hledět na údaje o emisích ale smysl mít stejně nebude.

"Na formuli 1 je fascinující, že je rychlá, hlučná a na hranici možností," řekl Haug pro Autosport. "Můžeme diskutovat o zelených iniciativách, ale ve formuli 1 musí zůstat na prvním místě technologie. Když poletíte z Evropy do Japonska (Boeingem) 747, spálíte více paliva než celá sezóna formule 1. Je třeba se na to dívat v kontextu."

"Musíme si uvědomit, že stavíme nejčistější vozy, jaké umíme. Motor se v roce 2013 zmenší, protože se musí snížit spotřeba paliva a emise. Ale neměli bychom si představovat, že vůz se 700koňovým motorem bude nejzelenější ze všech, to by nešlo."

Při sestavování nových pravidel je podle Hauga důležité myslet především na malé výrobce, velké automobilky nemají být středem pozornosti. "Teď podle mě máme ty nejlepší týmy a je dobré mít v poli různé vozy," řekl. "Ale musíme podporovat nezávislé konstruktéry, abychom měli plán, který půjde od základů nahoru, a ne opačně. Potřebujeme nezávislé výrobce a potřebujeme Ferrari. Musíme najít dobré řešení, které ponechá v hlavní roli technologie."

www.f1sports.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů