Úterý, 19. března 2024

Státní fond životního prostředí nabízí anglicko-český slovník životního prostředí

Díky podpoře z Operačního programu Životní prostředí může veřejnost využívat rozšířenou a aktualizovanou verzi anglicko-českého a česko-anglického slovníku životního prostředí a udržitelného rozvoje.

Státní fond životního prostředí nabízí anglicko-český slovník životního prostředí

Slovník v každé části obsahuje přes 18 000 hesel, celkový počet zpracovaných pojmů včetně jednotlivých variant se blíží sedmdesáti tisícům českých a anglických termínů.

Slovník je ojedinělý nejenom svou obsažností, ale i formou zpracování, protože jako jeden z mála odborných slovníků obsahuje přepis výslovnosti a definice důležitých pojmů.
Navíc je k dispozici jak v tištěné verzi, tak v online verzi na internetových stránkách SFŽP ČR a připravuje se také offline verze pro instalaci do počítače.

Aktualizovaná verze pokrývá širokou škálu tematických oblasti, jako jsou ekologie, biodiverzita, ochrana přírody, udržitelný rozvoj (včetně sociálních aspektů), systémy, environmentální management, energetická účinnost, odpovědnost firem, fair trade, globální změny klimatu, populace, lesnictví, radioaktivita, mezinárodní instituce, indikátory, materiálové toky, analýza životního cyklu, ekologická architektura, vodní hospodářství, ochrana ovzduší, hluk, zemědělství ve vazbě na životní prostředí, odpady, dobrovolné nástroje, integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC), rozvojová a estetická problematika.

EkoslovníkPrvní verze slovníku v knižní podobě spatřila světlo světa v roce 1998. Tehdy tento projekt získal finanční podporu mj. od Ministerstva životního prostředí a Velvyslanectví Nizozemského království v ČR.

Od té doby se samozřejmě mnoho věcí změnilo, a tak se po deseti letech zrodil nový projekt, jehož cílem byla rozsáhlá aktualizace, celková revize a obohacení původní slovníkové databáze z roku 1998. Koncepci tematického pokrytí navrhl doktor Ivan Rynda, na aktualizaci se podílelo šestnáct autorů, celý projekt vedl Petr Honskus, hlavní editorkou a redaktorkou slovníku byla Jarmila Hájková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů