Pátek, 26. dubna 2024

Zelený lídr, který se ocitl ve špatné roli

Zelený lídr, který se ocitl ve špatné roli

Ve Straně zelených se říká, že Ondřej Liška předsedu vůbec dělat nechtěl. Když ale loni v červnu po debaklu v eurovolbách odešel Martin Bursík do ústraní, nic jiného mu nezbývalo. Byl prvním místopředsedou a mezi zelenými, kteří se mezi sebou neustále hádali o vlastní identitu a samozřejmě také o moc, působil jako ten nejrozumnější možný vůdce.

Liška tehdy začal jako náhradník za Bursíka. Ale bohužel pro zelené jím zůstal až dodnes. Ostatně, nejlépe to vystihl sám Bursík při svém letošním únorovém comebacku. "Cítím, že Ondřej Liška není pro boj, který nás čeká v těchto volbách, dostatečně zkušený, výrazný a pevný a že jsem opustil vedení SZ příliš brzy," řekl tehdy, když vysvětloval, proč se vrací do politiky, na ústeckou kandidátku zelených.

Po třičtvrtě roce ve funkci předsedy strany to nebylo zrovna hezké ohodnocení. Liškovi spolupracovníci mimo záznam neskrývali rozčarování. "Byl to Bursík, kdo Ondřeje Lišku prosil, ať po něm převezme stranu. Jinak by nemohl tak rychle odejít. A místo, aby mu pomohl, nechal ho se v tom koupat a pak mu ještě řekne, že na to nemá," podivoval se v neformálním rozhovoru jeden ze členů širšího vedení zelených.

Ve špatné roli

Třiatřicetiletý Liška by opravdu mohl mít všechny předpoklady pro to, aby mohl z pozice lídra provést úspěšnou resuscitaci Strany zelených. Je vzdělaný a na svůj věk poměrně dost zkušený jako politik, ale také jaké úředník.

Vystudoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Když mu bylo 23 let, pracoval pro Fórum 2000. O tři roky později předsedal Česko-rakouskému fóru pro dialog a byl zastupitelem v Brně. V sedmadvaceti letech začal pracovat v Evropském parlamentu. V devětadvaceti se stal poslancem. Ve třiceti ministrem školství. Umí několik jazyků, má rodinu, nemá za sebou žádné skandály.

Ale nízký věk a příliš mladistvý vzhled se ukázal jako Liškova ohromná nevýhoda. Vedle předsedů ostatních parlamentních stran působí přinejmenším nezkušeně. "Nemám k tomu nějaká přesná data, ale určitě lze říct, že Ondřej Liška nezapadá do obecné představy Čechů o tom, jak má vypadat lídr. On je vzdělaný, umí rychle a dobře reagovat, jako ministr školství patřil k těm vůbec nejlépe hodnoceným veřejností, ale v roli stranického lídra to u něj nefunguje," vysvětluje šéf agentury STEM Jan Hartl.

Všechny překvapíme

Když loni v létě opustil Bursík zelené, měla tahle vládní strana asi tři procenta v průzkumech preferencí. Dnes je na tom Strana zelených zhruba stejně. Liška zelené nikam neposunul. Přitom měl v prvních dnech svého předsedování velké ambice. "Rozjedeme kampaň, kterou tady ještě nikdo nezažil," sliboval Liška. To se evidentně nestalo. Nepomohlo ani to, že se za zelené opět postavil bývalý prezident Václav Havel nebo populární herec Tomáš Hanák.

Zelení jsou dnes tak nezajímaví, že téměř zapadla i skutečnost, že jim s programem pomáhaly dvě velká ekonomická esa, Tomáš Sedláček a Miroslav Zámečník. To co pomohli Liškovi sepsat, působí jako moderní středopravicový program. Ovšem bez nějakého nápadu, jak ho nabídnout veřejnosti, nejspíš zůstane jen na papíře.

Koho chtějí mít zelení ve sněmovně

Martin Bursík (51)
lídr v ústeckém kraji
Bývalý předseda zelených, dostal stranu v roce 2006 do sněmovny a pak i do vlády. Nedokázal si ovšem poradit se skupinou zelených, které se nelíbilo, že spolupracuje s ODS. Řada půtek vedla k totálnímu propadu popularity zelených. Letos v únoru se Bursík do politiky vrátil.

František Pelc (48)
lídr ve středních Čechách
Bývalý poslanec Unie svobody. K zeleným vstoupil před dvěma lety. V posledních letech působil jako náměstek ministra životního prostředí a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Jiřina Šiklová (75)
lídr královÉhradecké kandidátky
Významná česká socioložka. Na začátku normalizace vystoupila z KSČ. Podepsala Chartu 77 a poté byla vězněna za pašování literatury. V roce 1999 jí prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy I. stupně.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Kdo nám bude vládnout

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů