Úterý, 16. dubna 2024

Druhý rok života ekologické polární stanice

Druhý rok života ekologické polární stanice
Projekt polární stanice Princess Elizabeth, který vznikl na popud belgické vlády v roce 2004, zaštiťuje a financuje Mezinárodní polární fond (International Polar Foundation) za pomoci řady světových firem a privátních investorů. Stavba stanice byla zahájena v roce 2007, hlavním partnerem a dodavatelem technologií je nadnárodní koncern Schneider Electric.

Unikátní vědecký projekt první ekologické stanice Princess Elizabeth startuje do své nejdůležitější etapy. Odborníci ze Schneider Electric zprovoznili koncem února řídící jednotku (Programmable Logic Controller), která zajišťuje výrobu elektrické energii prostřednictvím větrných generátorů a solárních panelů. Inteligentní systém monitoruje všechna elektrická zařízení, vyhodnotí jejich požadavky a určí optimální spotřebu, to znamená, že pustí do koncových zařízení jen nezbytně nutné množství elektřiny. Přebytečnou energii pak uchovává ve speciálních bateriích, umístěných v nitru stanice.

"Odpojili jsme externí generátory, nyní si už stanice vyrábí vlastní elektřinu pomocí obnovitelných zdrojů. Nyní pracujeme na tom, aby veškerá zařízení mohla být ovládána na dálku," uvedl Wim Van Belle, jeden z belgických zástupců společnosti Schneider Electric, kteří technologie na polární stanici instalují. A právě z Belgie, jejíž vláda projekt ekologické polární stanice iniciovala, budou vědci stanici na dálku řídit v období polární zimy.

"Na konci této antarktické letní sezóny propojíme stanici on-line s naší základnou v Belgii. Na dálku tak budeme moci kontrolovat a ovládat veškerá zařízení a přístroje na stanici," vysvětlil Wim Van Belle. Test dálkového přístupu proběhl před několika dny, když z Belgie spustili přes satelitní signál na polární stanici myčku.

První týdny "ostrého" provozu jednoho z nejekologičtějších projektů současnosti zatím ukazují, že "Princess Elizabeth" dokáže splnit svůj cíl vysoce ekologického systému: nebude produkovat vůbec žádný kysličník uhličitý, který se největší měrou podílí na vzniku tzv. skleníkového efektu, veškerá odpadní voda bude plně recyklována a navíc, spotřeba elektrické energie zde bude oproti jiným polárním stanicím zhruba desetinová.

www.mmspektrum.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů