Čtvrtek, 28. března 2024

ATOMOVÝ REAKTOR NA CHALOUPKÁCH

ATOMOVÝ REAKTOR NA CHALOUPKÁCH

Kněžice - Nejrůznější druhy energie včetně vodní, větrné, tepelné i atomové mohli vyzkoušet návštěvníci nedělního Dne Země na Chaloupkách.

Nádherné počasí přilákalo na Den Země na Chaloupkách na 600 návštěvníků, především rodin s dětmi. A protože ústředním tématem letošní tradiční akce byla energie, odnášeli si návštěvníci ze Dne Země větrníky, mlýnky na potok, balónky, sluníčka a kovářské nebo keramické výrobky.

Na sále probíhaly energetické pokusy, například funkční model atomového reaktoru, kdy atomem urany byly pastičky na myši a neutronem pingpongový míček. Návštěvníci vyráběli lopatky pro větrnou elektrárnu, pozorovali raketový pohon nebo si mohli vyrobit baterii z citrónu.

"O umělecké vstupy se postaral Okřešánek s jarním pásmem probouzení přírody, atmosféru dotvářela kytara, harmonika a kramářské písně", přiblížil svátek Země Martin Kříž, vedoucí střediska Chaloupky. Opět se návštěvníci vozili na bryčce nebo na hřbetě koně, mohli se podívat na stříhání ovcí, nakoupit na bleším trhu.

"Atrakcí bylo i rozdělávání ohně nejrůznějšími způsoby (křesadlo, lupa a luk), vzlet ručně vyráběného horkovzdušného balónu, Tai-či nebo čajovna v třešňovém sadu," doplnil Kříž. Součástí akce bylo i předání cen za 4. kolo malé energetické akademie. Akci podpořilo Ministerstvo Životního prostředí a EO.N společně s Radou dětí a mládeže kraje Vysočina.


Více informací poskytne:
Martin Kříž, martin.kriz@chaloupky.cz, 775 740 221, 568 870 359

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů