Pátek, 29. března 2024

České remízky porostou z peněz EU

Na remízky a meze, důležité v krajině třeba pro ochranu proti povodním, mohou nově zemědělci čerpat dotace.

České remízky porostou z peněz EU

Peníze z Evropské unie mají zlepšit stav české krajiny. A díky tomu lépe chránit české obce a města například proti povodním. Zemědělci totiž mohou nově od letošního roku čerpat dotace nejen na obdělávanou půdu, ale i na meze, remízky nebo stromořadí uprostřed polí. Právě tyto předěly jsou přitom v krajině důležité pro zadržování vody nebo omezování eroze půdy. A peníze z EU by mohly zastavit jejich ničení.

Někteří zemědělci se jich snažili zbavit

Doteď fungovalo u řady českých zemědělců jednoduché pravidlo: čím méně keřů, trávy a stromů je v polích, tím víc unie vyplatí na dotacích. Peníze se totiž rozdělovaly jen na souvislou obdělávanou půdu, remízky či meze větší než sto metrů čtverečních se z pozemků pro výpočet dotací vyškrtávaly. Někteří zemědělci se jich proto snažili zbavit, i když je podle zákona kácet nesmějí.

"Řešili jsme v posledních letech takové případy, vyskytuje se to asi po celé republice. Je ale těžké takové jednání odhalit," řekla HN mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ivana Awwadová.

Letos poprvé jinak

Nová pravidla vyplácení dotací, která se uplatní letos poprvé, mají ovšem zemědělcům zajistit, že dostanou peníze i za větší než stometrové remízky či meze. Stačí, aby si je zaregistrovali u Agentur pro zemědělství a venkov. Novinku přinesla novela zákona o zemědělství, která začala platit už loni na podzim.

Za jeden hektar keřů, stromů nebo travnatých mezí nyní zemědělec dostane úplně stejné peníze jako za hektar obdělávané půdy. Podmínka je přitom jediná: takzvané krajinné prvky musí být uvnitř polí, které zemědělec obdělává. Například za mez, která odděluje jím obdělávaná pole od sousedových, peníze nedostane.

Loni přes třináct miliard

Nové podmínky dotace se vztahují nejen na pole, ale i pastviny nebo další zemědělskou půdu. "Například za loňský rok dostal zemědělec plošně 3710 korun za hektar pozemků," popsal to mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Celkem unie mezi české zemědělce rozdělila na základních dotacích za loňský rok přes třináct miliard korun.

Někteří zemědělci ale mohou kromě peněz na plochu půdy čerpat i další dotace - pokud hospodaří ekologicky nebo v méně příznivých podmínkách, například v horách. "V praxi to znamená, že pokud zemědělec obhospodařuje v horské oblasti druhově bohatou pastvinu, která má velikost větší než hektar, může na krajinné prvky uvnitř pastviny pobírat všechny tři druhy dotace," doplňuje Vorlíček.

Zaevidováno více než 40 tisíc krajinných prvků

Kdo chce peníze už za letošní rok, musí remízky a meze na svých pozemcích zaevidovat nejpozději do 15. května. Řada zemědělců se už proto přihlásila - k polovině dubna bylo zaevidováno už přes 40 tisíc krajinných prvků na víc než dvou tisících hektarech půdy.

Odborníci přitom považují právě remízky a meze za důležitou přirozenou ochranu proti povodím. Lepší ráz krajiny by mohl města a obce ochránit například proti takzvaným bleskovým povodním, kdy spadne za velmi krátké období velké množství vody. Ta se pak přes souvislá pole valí mnohem snáz a rychleji, než kdyby byla krajina členitá.

Kromě ochrany stávajících remízků je potřeba podporovat i tvorbu nových

"V české krajině je remízků a podobných prvků opravdu málo. Měli jsme na to desítky různých studií a všechny to potvrzují. Má to samozřejmě dopad nejen na povodně, ale i na ekologickou stabilitu," potvrzuje děkan Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity Petr Sklenička. A dodává, že kromě ochrany stávajících remízků je potřeba podporovat i tvorbu nových. S tím souhlasí i další odborníci. "Je to dobrý začátek, dva tisíce zaevidovaných hektarů je ale zoufale málo," říká Michal Pospíšil z Asociace soukromého zemědělství.

Nová pravidla

40 tisíc remízků,
mezí, stromořadí nebo dalších takzvaných krajinných prvků si již zaevidovali čeští zemědělci.

3710 korun
dostal za loňský rok zemědělec jako základní plošnou dotaci na hektar půdy. Plošná dotace, která bude letos o něco vyšší, se bude vztahovat i na remízky či meze.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů