Středa, 24. dubna 2024

Na kraji centra Prahy vyroste nová čtvrť

První byty a kanceláře se začnou stavět na přelomu let 2011 a 2012. Developer Sekyra Group sází v Karlíně na ekologické budovy.

Na kraji centra Prahy vyroste nová čtvrť

V rámci zástavby jednoho z největších rozvojových území, které bezprostředně sousedí s centrem Prahy, vzniknou kancelářské prostory a byty šetrné k životnímu prostředí. Budoucí majitelé by měli ušetřit i za energie. Společnost Sekyra Group odhaduje celkové investiční náklady na rozvoj Rohanského ostrova ve čtvrti Karlín na 12 až 15 miliard korun přičemž první fáze bude stát zhruba 1,5 miliardy korun.

"Chtěli bychom akcentovat ekologické prvky více než kdekoli jinde," prohlásil předseda představenstva Sekyra Group Luděk Sekyra.

První fáze počítá s výstavbou okolo dvou stovek bytů a administrativní budovy o 16 000 čtverečních metrech kancelářských ploch. Developer počet etap výstavby ale nestanovil. Podle slov svých zástupců se bude odvíjet od poptávky, na kterou chce firma "pružně reagovat". Samotná výstavba nezačne dříve než koncem příštího roku. První budovy mají vyrůst v blízkosti stanice metra B Invalidovna.

Celkem by na zastavěném území mělo vzniknout více než čtvrt milionu metrů čtverečních nových ploch. Asi polovinu z nich budou tvořit kancelářské budovy a druhou polovinu byty.

"Centrum se vylidňuje, klademe si za cíl zase sem přivést rodinné bydlení," řekl ředitel developmentu Sekyra Group Leoš Anderle.

Bydlení zde však bude jen pro movitější klientelu, především vzhledem k lokalitě blízko centra, výhledu na řeku Vltavu a Pražský hrad a energeticky úsporným prvkům budov. "Vemte si, že bydlíte na předměstí a zároveň v centru města," řekl Roman Kraiczy ze Sekyra Group.

Na rozdíl od již postavených bytů jako například od developera Lighthouse Group v projektu Prague Marina na druhém břehu v Libni, budou plánované byty na Rohanském ostrově výrazně ekologičtější, naznačil Kraiczy. "Takový standard a v takovém rozsahu na trhu ještě není," řekl Kraiczy. Ceny se proto budou pohybovat v rozmezí od 70 tisíc do 100 tisíc korun za metr čtvereční, dodal. Firma začne byty nabízet v předprodeji nejdříve v polovině příštího roku.

"Vidíme, že poptávka po bytech oživuje. Očekáváme pozvolný růst cen bytů i nájmů," řekl Sekyra. Skladba bytů na Rohanském ostrově má být různorodá, na nárožích se počítá s bytovými domy, směrem k Vltavě pak s viladomy. Nabídka nových bytů v Karlíně a přilehlých čtvrtí se neustále rozšiřuje. Stovky bytů vyrůstají na druhé straně Vltavy v Libni, kousek od pozemku Sekyra Group plánuje další stovky bytů Real Estate Karlin Group.

Šetrné k životnímu prostředí mají být od Sekyra Group nejen byty, ale i plánované administrativní budovy. Takové kanceláře však v Karlíně již stojí. Patří mezi ně jednak tři budovy od skupiny Europolis a přímo u stanice metra Invalidovna stojí další komplex Futurama od developera Immorent ČR.

Stavět ve čtvrti hodlá i ČSAD Praha holding svůj pilotní developerský projekt Rohan Business Centre. Na Karlín vsadil jako první developer Karlin Real Estate Group, který tam staví kanceláře i byty.

První fáze projektu

1,5 miliardy korun činí odhadem investice do výstavby první fáze multifunkčního projektu v bezprostřední blízkosti centra Prahy.

200 bytů chce koncem příštího roku začít stavět na břehu Vltavy developer Sekyra Group.

16 000 metrů čtverečních kancelářských ploch nabídne první fáze projektu.

Vizualizace: Co vyroste na Rohanském ostrově? Prohlédněte si na www.obrazem.ihned.cz

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů