Pátek, 19. dubna 2024

Jarní úklid na Everestu: Šerpové odnesou odpadky i mrtvé horolezce

Jarní úklid na Everestu: Šerpové odnesou odpadky i mrtvé horolezce

Káthmándú - Nepál se odhodlal k záslužnému činu - uklidit "největší smetiště světa" na Mount Everestu. Šerpové už snášeli odpadky z nejvyšší hory světa několikrát, poprvé tak ale učiní tak blízko vrcholu - v takzvané zóně smrti mezi jižním sedlem v 8000 metrech a vrcholem hory ve výšce 8848 metrů. Záměr odklidit zhruba dvě tuny odpadků pochválil v rozhovoru pro ČT i český pokořitel Mount Everestu Vladimír Nosek.

Odpadky odhalilo globální oteplování

Mnoho horolezců během sestupu z Everestu odhazovalo na úbočí hory své odpadky i nepotřebné vybavení, protože je kvůli vyčerpání už nedokázali nést. Pod sněhem se tak skrývají kyslíkové lahve, rozbourané stany, lana nebo tyče. Některé odpadky tam jsou už od doby Edmunda Hillaryho, který spolu s šerpou Tenzingem Norkejem v roce 1953 vystoupil na vrchol hory jako první člověk. Odpadky byly v minulosti ukryty pod sněhem. Teď ale vystupují na povrch, protože sníh taje kvůli globálnímu oteplování.

Do zóny smrti, kde je řídký vzduch a nebezpečný terén, vystoupá dvacítka šerpů s prázdnými batohy, které při sestupu naplní odhozeným nepořádkem. Chtějí také snést z vrcholku hory tělo švýcarského horolezce, který na Mount Everestu zahynul v roce 2008, a pohřbít ho v základním táboře pod horou. To ale označuje Nosek za velmi náročné a riskantní. Za nejetičtější považuje pohřbívání těl mrtvých horolezců do trhliny v horách, ke snášení horolezců dochází podle něj jen ve výjimečných případech.

Video: Rozhovor s Vladimírem Noskem

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů