Čtvrtek, 28. března 2024

Kde všude by měla být podle feng-šuej v interiéru voda?

Feng-šuej radí, jak si zařídit interiér, ve kterém se budeme cítit dobře. Využívá k tomu pěti prvků a jedním z nich je voda.

Kde všude by měla být podle feng-šuej v interiéru voda?

Pět elementů, základní jazyk feng-šuej, se skládá z ohně, země, kovu, vody a dřeva. Každý prvek se vyznačuje tvarem, materiálem a barvou. S materiálem je to celkem snadné, například vodu v podobě tekoucí hmoty si dokáže představit každý. Jak ale máme rozpoznat vodu v našem bydlení a na pracovišti, vezmeme-li v potaz tvar a barvu? Jak by měla vypadat a kam podle feng-šuej patřit?

Voda jako bytový doplněk

<a target=Skleněné vázy, bytové doplňky" />Voda má neurčitý tvar, neustále se mění a přetváří. A proto jí budou patřit vlnité čáry a neurčité formy, jako například jemné látky a průhledné skleněné dekorativní předměty v interiéru. Barvami vody jsou různé odstíny modré a černá barva. Černá představuje jinovou vodu. Tak, jako černá hladina řeky v noci, je klidná a studená. Černá barva tlumí emoce, zklidňuje a uzavírá. Podle feng-šuej patří na sever. Prvek vody je totiž spojován se zimou a chladem. Na severu se nachází oblast podporující kariéru. Zajímavé je, že modrou a černou barvu nejčastěji skutečně potkáte mezi barvami pracovního oblečení. Takový černý nebo modrý kostým symbolizuje formální odstup a profesionální předpoklad. Modrá barva zároveň představuje hloubku a zamyšlení. Přesně to často děláme, když se díváme na vodní hladinu. Modře vymalovaná kancelář pomáhá soustředění.

Voda jako uklidňující prvek

Pokud potřebujeme vnést vodní prvek do našeho bydlení, musíme mít na paměti, že voda by měla být čistá, dynamická, ale ne agresivní! To poslední se především tyká jejího vyobrazení. Například pokud jde o obraz s mořským motivem, preferujeme Feng-šuej, prvek voda, modrá barvaklidné moře a ne obrovské zabijácké vlny. Pod dynamickou vodou se rozumí voda, která má směr a pohyb. Ideální je tak například vyobrazení čistého horského potůčku nebo vodopádu. Stojatá voda naopak představuje nežádoucí stagnaci, a proto bažiny a zarostlé nehybné rybníky nejsou zrovna doporučovány.

Akvárium se zlatými rybkami zajistí prosperitu

Fontány a akvária jsou nejčastějšími představiteli vodního prvku v našem bydlení. Pokud jde o výběr fontány, je vhodné zvolit především takovou, kde voda směřuje nahoru a pak pozvolně stéká na všechny strany. Tak jako přírodní gejzír - nekonečná zásoba čisté a dynamické vody. Vhodnými materiály u fontán, které plánujeme do východní a jihovýchodní části domu, jsou kámen a keramika. Do severní lze mimo jiné zvolit i kov, který vodu podporuje.

Akvárium je krásnou dekorací a zároveň i velmi dobrým symbolem pro severní, východní a jihovýchodní části domu. V Číně je tradičním symbolem prosperity akvárium s Feng-šuej, akvárium, prvek vodaosmi zlatými a jednou černou rybou.

Do jaké části domu voda patří a kam rozhodně ne?

Kromě severní části domu jsou velmi vhodným místem pro vodu i jeho východní a jihovýchodní části. Především z důvodů, že ve feng-šuej východ odpovídá za rodinu a zdraví a jihovýchod za bohatství a materiální štěstí a těmto oběma oblastem patří prvek dřevo, který vodu podporuje.

A kam voda nepatří? Zvláštní tabu ve feng-šuej platí pro vodu v ložnici. Nedoporučuje se zde umisťovat fontánky ani akvária. Dokonce ani vyobrazení vody (obrazy, fotografie) nejsou vhodnou výzdobou ložnic. Lze ale směle používat odstíny modré barvy, vyobrazení vodních živočichů (ryby, delfíni, želvy), neurčité a vlnité tvary v dekoracích a doplňcích. Například vlnitý vzor na polštářích, záclonách a nebo na koberci. Pokud jde Feng-šuej, zahradní jezírko, rybičky, vodao povlečení, modrá a černá barva vhodné nejsou. Voda totiž mimo jiného hasí vášeň! Další oblastí, kam voda nepatří, je jižní část domu, která odpovídá za slávu, společenské uznání a dotahování věcí do konce. Jihu patří prvek oheň a voda oheň hasí.

Když harmonizujeme naše prostředí, nesmíme zapomenout kromě vody i na další čtyři prvky. Celkové harmonie totiž dosáhneme tím, že vytvoříme rovnováhu mezi ohněm, zemí, kovem, vodou a dřevem. O tom ale již příště.

Marina Kopecká a Julia Burová
www.kralovnafengsuej.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů