Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci chtějí ochránit Tatry před úředníky

Proti záměru ministerstva životního prostředí zmírnit ochranu Tater se postavila veřejnost i odborníci.

Vědci chtějí ochránit Tatry před úředníky

Doslova šok vyvolal nedávný návrh slovenského ministerstva životního prostředí na rozdělení Tatranského národního parku na nové zóny. Ačkoliv resort tvrdí, že mu jde především o ekologický záměr, ukazuje se, že opak bude zřejmě pravdou. Ke slovu mají přijít dřevorubci a hlavně developeři.

S kácením stromů se počítá dokonce i v Zadní Polaně, unikátním pralese chráněném UNESCO. Podle úředníků je tu těžba dřeva jedinou možností, jak zabránit "ekologické katastrofě zapříčiněné přemnožením lýkožrouta".

Návrh vypracovala komise resortu vedená státním tajemníkem Jaroslavem Jadušem (HZDS). Ta také tvrdí, že jedním z aspektů nového rozdělení je i "zkvalitnění služeb ve střediscích cestovního ruchu".

Sjezdovky a rekreační zařízení

Ministerská představa umožňuje i výstavbu sjezdovek a rekreačních zařízení v chráněných oblastech. Počítá s přesunutím 8800 hektarů z nejpřísněji chráněného území do méně chráněných zón. O různé části by mělo přijít Štrbské pleso, Solisko, Koprová dolina, Spálený žlab a další. Kolik a na co má být vyčleněno, veřejnost neví.

"Dokument je tajný. Odvolávání se na rozvoj cestovního ruchu považuji za absurdní," řekl HN šéf ochranářského sdružení VLK Juraj Lukáč. "Samotní developeři tvrdí, že budou snižovat počet lůžek a zvyšovat kvalitu služeb. Vidím za tím různé zájmy jen ne rozvoj cestovního ruchu. Je to snaha vytunelovat evropské fondy," nebere si Lukáč servítky.

tatry

Ochranáři dokonce o víkendu stanovali na protest proti plánům úředníků přímo v centru Bratislavy. Zájem lidí o jejich argumenty byl mimořádný. Přidávali se k nim i někteří turisté, především z Česka a Polska.

"Takové snahy jsou snad všude. Tatry jsou nám blízké. Vlastně je jedno, ve které zemi má příroda ustoupit investorům. Je třeba ji bránit," řekl HN Petr Šulík z Prahy.

Zděšení akademici

Návrh ministerstva doslova vyděsil Slovenskou akademii věd (SAV), především odborníky z Botanického ústavu v Bratislavě. Ten veřejně označil ministerské snahy za krátkozraké a především podporující "sobecké zájmy úzké skupiny lidí".

"Cítili jsme morální povinnost vyjádřit se. Jde o velmi vážný odborný problém, který má celospolečenský dosah... Vyzvali jsme vládu, aby návrh ministerstva neschválila a připravila nový, na kterém by se podíleli i odborníci," konstatoval předseda sněmu SAV Karol Iždinský.

K výzvě se přihlásilo téměř 170 vědců.

AUTOR: Renata Havranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od naší zpravodajky z Bratislavy

Delší verzi článku si přečtěte na www.zahranicni.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů