Pátek, 29. března 2024

Dnes se po celém Česku rozhoří obří vatry i malé ohníčky

Dnes se po celém Česku rozhoří obří vatry i malé ohníčky

Svatojakubská noc, Valpuržina noc či Beltine - to je magická noc, kterou tradičně oslavují v předvečer prvního máje milovníci prastarých kultů a pálení čarodějnic po celém Česku. Zapálené ohně, které mají svůj původ již v dobách pohanských, zaženou zlé duchy a démony.
České lidové pověry a obyčeje, které se k poslední dubnové noci vážou, mají ochráňovat lidi a jejich domovy i dobytek před nekalými rejdy zlých sil. Očistné ohně o filipojakubské noci ničí temné síly ztělesněné v postavách čarodějnic.
V předkřesťanském a předslovanském kalendáři byla oslava příchodu teplého období roku jedním z nejvýznamnějších dnů. Svátek se oslavoval zejména hojnosti jídla a pití. Zapalování ohňů má dávnou souvislost také s tím, že na stejné datum připadá keltský svátek Beltine. Keltové pekli prasata a pili teplé pivo.
Přesto je v současné době nutno dbát při pálení ohňů určitých bezpečnostních pokynů. "Při výběru vhodného místa k radovánkám, které se pořádají posledního dubna, je dobré dbát nejen na to, zda bude oheň dobře vidět, ale také, co se bude pálit. Do vatry rozhodně nepatří staré pneumatiky ani jiný odpad, který bývá příčinou páchnoucího černého dýmu. A chystaný oheň je nutné ohlásit hasičům, má být zpravena obec, pokud se přímo nepodílí, a je nutné vzít v potaz i obvyklý směr větrů. Je reálné nebezpečí rozšíření ohně, a to znamená mnohdy smrt mnoha nevinných, nikoli asi lidí, ale různých živočichů žijících v trávě, podrostu či blízkém křoví", informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Doplnil, že jakékoli vypalování staré trávy či křovisek je třeba odsoudit, a to právě z důvodu zbytečné smrti hmyzu, zejména čmeláků, ale i ptačích hnízd se snáškou vajec. Mohou vzniknout i další škody na majetku nebo dokonce na životě.
Stačí opravdu drobná nepozornost nebo lehkomyslnost a dojde, hasičským slangem řečeno, k malému "zahoření"... a může být zle.

Eva ŠINKOVSKÁ
www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů