Sobota, 20. dubna 2024

Razie v Česku a dalších zemích mířily na podvodníky s emisními povolenkami

Razie v Česku a dalších zemích mířily na podvodníky s emisními povolenkami

Policejní složky několika zemí Evropské unie včetně České republiky podnikly sérii zásahů a dalších opatření v souvislosti s vyšetřováním daňových úniků při obchodu s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Tři lidé byli zadrženi v Německu a jeden v Británii, uvedla v pátek agentura Reuters s odvoláním na německou prokuraturu ve Frankfurtu nad Mohanem.

"Zátahy a další opatření se uskutečnily v Británii, Dánsku, Belgii, Finsku, Nizozemsku, Norsku, Portugalsku, České republice a na Kypru," citovala agentura mluvčího frankfurtské prokuratury. Koordinovaná akce se kromě daňových úniků týká i vyšetřování praní špinavých peněz.

Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká i mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek zátah na daňové úniky z povolenek na emise nepotvrdili. Oba řekli, že o akci nevěděli.

Frankfurtský vrchní státní zástupce Günter Wittig serveru Focus Online řekl, že v Německu provedlo ve středu asi tisíc policistů prohlídky ve více než 230 bytech a kancelářích po celé zemi, mezi nimi i v centrále největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem.

Jde o miliardové škody

Vyšetřování se zaměřuje proti zhruba 150 podezřelým z asi 50 společností. Daňovými úniky při obchodech s emisními povolenkami údajně způsobili škody za nejméně 180 milionů eur (4,6 miliardy korun).

Podle Wittiga jsou mezi podezřelými převážně firmy, které vznikly před nedávnem už s nezákonnými úmysly. Žádná významná společnost mezi nimi prý není. Vyšetřování v Deutsche Bank není podle něj vedeno proti instituci, ale sedmi jejím spolupracovníkům, kteří se zabývali obchody s emisními certifikáty.

Podle Reuters mají úřady jen v Británii v hledáčku 50 podezřelých

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů