Pátek, 29. března 2024

Odpadová koncepce hradecko-pardubické aglomerace stále neexistuje

Odpadová koncepce hradecko-pardubické aglomerace stále neexistuje

Pardubice -- Pardubice a Hradec Králové stále nemají jasno, jak budou spolupracovat při likvidaci komunálního odpadu. Na vzájemné kooperaci se vedení měst dohodla před rokem, následovat měla analýza produkce a zpracování odpadů v hradecko-pardubické aglomeraci a poté studie proveditelnosti, která by ukázala, jakým způsobem se s odpady vypořádat. Zatím jsou však obě města stále na počátku, zdržení způsobila změna majitele Elektrárny Opatovice, kterou britská společnost International Power vloni prodala firmě East Bohemia Energy Holding ze skupiny J&T, řekl ČTK náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

"Zastavili jsme to, protože jsme čekali na to, zda elektrárna s novým majitelem nekoupí od Pardubického kraje firmu EVO včetně dokumentace na spalovnu komunálního odpadu. Z toho ale sešlo, proto jsme spolupráci s Hradcem před zhruba měsícem znovu oživili," uvedl Koláček.

Předchozí vedení Pardubického kraje se marně snažilo prosadit v Opatovicích výstavbu velké spalovny komunálního odpadu. Protože se nedohodlo s majiteli elektrárny, zkoušelo zařízení umístit v areálu Elektrárny Chvaletice, i z tohoto záměru však sešlo. Kraj nakonec minulý rok poslal do likvidace společnost EVO, kterou pro výstavbu spalovny, tvrdošíjně nazývané zařízením pro energetické využití odpadu, před lety založil.

Podle Koláčka by měla vzniknout před rokem dohodnutá analýza dat o odpadech v aglomeraci a stávajících zařízeních na jejich likvidaci a studie proveditelnosti zvoleného řešení. "Hledáme místo, kde by linka pro nakládání s odpady měla být. Není to jen o spalovně, i když součástí by termické využívání odpadů mohlo být," řekl Koláček.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů